O analiză de sânge ar putea avertiza asupra cancerului cu 7 ani înainte de diagnosticare

O analiză de sânge ar putea avertiza asupra cancerului cu 7 ani înainte de diagnosticare

Oamenii de ştiinţă au descoperit că proteinele din sânge ar putea avertiza asupra cancerului cu şapte ani înainte de diagnosticare.

Cercetătorii au descoperit 618 proteine legate de 19 tipuri de boală, inclusiv cancerul de intestin, de prostată şi de sân.

Aproximativ 107 dintre proteine au fost găsite la un grup de persoane al căror sânge a fost recoltat cu cel puţin 7 ani înainte de diagnostic.

Se speră că aceste descoperiri ar putea contribui la eforturile de a opri cancerul înainte de a se declanşa şi ar putea fi un „prim pas crucial" în direcţia oferirii de terapii preventive.

Cele două studii finanţate de Cancer Research UK şi realizate de Oxford Population Health sugerează că proteinele ar putea fi implicate în cele mai timpurii stadii ale cancerului, scrie Mediafax.

Profesorul Ruth Travis, epidemiolog molecular senior la Oxford Population Health şi autor principal al ambelor studii, a declarat: „Pentru a putea preveni cancerul, trebuie să înţelegem factorii care determină cele mai timpurii etape ale dezvoltării acestuia. Aceste studii sunt importante, deoarece oferă multe indicii noi despre cauzele şi biologia mai multor tipuri de cancer, inclusiv informaţii despre ceea ce se întâmplă cu ani înainte ca un cancer să fie diagnosticat".

„Acum dispunem de o tehnologie care poate examina mii de proteine în mii de cazuri de cancer, identificând care au un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer şi care ar putea avea efecte comune mai multor tipuri de cancer".

Descoperirile citate de Sky News sunt publicate în revista Nature Communications.

Oamenii de ştiinţă au declarat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla rolul exact pe care proteinele îl joacă în dezvoltarea cancerului şi care sunt cele mai fiabile pentru a fi testate.

Comenteaza