Numărul infecțiilor respiratorii a revenit pe creștere. Medic: "Este și un minival de COVID"

Numărul infecțiilor respiratorii a revenit pe creștere. Medic: "Este și un minival de COVID"

Medicul infecționist Adrian Marinescu afirmă că medicii de familie și camerele de gardă ale spitalelor sunt din nou sub presiunea înmulțirii cazurilor de gripă și de COVID.

Inspectoratul Național pentru Sănătate Publică a anunțat că s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă cu peste 100.000 de cazuri de infecții respiratorii acute: gripă, IARSC și pneumonii. Și numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 a crescut în ultima perioadă. Ministerul Sănătății a raportat o creștere de 10% a numărului de cazuri de COVID în săptămâna 20-26 martie comparativ cu săptămâna precedentă, iar în intervalul 26 martie - 2 aprilie au fost înregistrate aproape 7.000 de noi îmbolnăviri și 59 de decese.

Spitalele de boli infecțioase din țară sunt luate cu asalt de pacienții care se prezintă la camerele de gardă cu infecții respiratorii, iar o parte dintre aceștia sunt depistați pozitiv la COVID.

„Există o creștere a cazurilor de COVID. De câteva săptămâni am intrat într-un minival, dar cred că am intrat deja pe un trend descendent. În cifre o să se vadă în una-două săptămâni deoarece există o defazare între statistică și realitatea din spitale”, a explicat, pentru Libertatea, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”. 

Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași este aproape plină cu bolnavi. 

„Este evident că se resimte o creștere la nivelul spitalului nostru, sunt destul de multe prezentări la boli infecțioase, vorbim de pacienti care prezinta forme de viroza respiratorie. avem capacitatea de a face trei tipuri de teste dintr-o singura probă: identificam virusul gripal, SARS-CoV-2 si virusul respirator sincitial. Astfel încât diagnosticul este unul precoce. Dar, într-adevăr, în ultimele doua săptamâni creșterea pe care am remarcat-o s-a transformat în una accelerată la COVID-19”, a declarat pentru știrimoldova24.ro managerul spitalului, doctorul Florin Roșu.

Comenteaza