„Nu mai speră la vindecare, dar vor măcar să nu-i mai doară..." Doar 5% din pacienții bolnavi de cancer în faze avansate beneficiază de îngrijiri paliative

„Nu mai speră la vindecare, dar vor măcar să nu-i mai doară..." Doar 5% din pacienții bolnavi de cancer în faze avansate beneficiază de îngrijiri paliative
| Foto: Facebook - Bogdan Chiorean

S-au împlinit 9 ani de când Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a primit primul pacient. Din 2013 și până acum, peste 5400 de pacienți au fost îngrijiți cu dragoste, în condiții de gratuitate absolută, în ultima și cea mai dureroasă perioadă a vieții lor.

De 9 ani, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca are grijă, gratuit, de pacienții cu diverse afecțiuni în stadii terminale. Preotul Bogdan Chiorean, medic și manager al Centrului, spune că foarte puțini dintre acești bolnavi beneficiază de îngrijiri paliative. 

„Știați că în România mai puțin de 5% din pacienții bolnavi de cancer în faze avansate reușesc să beneficieze de îngrijiri paliative? Adică foarte puțini din cei care nu mai speră la vindecare, dar vor măcar să nu-i mai doară...

Azi se împlinesc 9 ani de când Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a primit primul pacient. Din 2013 și până azi, peste 5400 de pacienți au beneficiat de grija noastră în condiții de gratuitate absolută”, spune părintele Bogdan Chiorean într-o postare pe Facebook.

Managerul Centrului de îngrijiri apliative își amintește că, la început, erau doar 20 de de locuri în spital. „Sub grija Sfântului Eghinei”,  numărul acestora s-a dublat, însă locurile sunt în continuare insuficiente.

Pe lista de așteptare se află, la această oră, peste 100 de pacienți care așteaptă să se elibereze un loc în Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”.

„Totuși, faptul că am avut pacienți din 36 de județe ale țării și lista de așteptare care cuprinde peste 100 de pacienți, trădează numărul insuficient de astfel de servicii, care să ofere (mai ales) o terapie a durerii promptă și impecabilă, dublată de grija față de suflet.

Din acest motiv, am decis creșterea capacității spitalului cu încă 8 locuri. Pare puțin, dar într-un an de zile vom reuși să oferim 2920 de zile de îngrijire în plus. Și-apoi, după cuvântul Scripturii, un pahar de apă rece dat cu dragoste nu va rămâne fără plată”, mai afirmă preotul și medicul Bogdan Chiorean.

Procesul de suplimentare a numărului de locuri presupune modificarea unor încăperi ale Centrului.

„Procesul e unul complicat, care presupune modificarea unor încăperi, circuite noi, dotare cu toate cele necesare, apoi avize și autorizări. Nu aș fi avut curaj fără entuziasmul colegilor care susțin această idee și cărora le mulțumesc până la Cer.

De asemenea, multe mulțumiri pentru rugăciune și îndemnuri Părintelui Mitropolit Andrei, care a decis ca noul nostru Președinte să fie PS Benedict Bistrițeanul. Să ne-ajute Bunul Dumnezeu să vedem aceste locuri finalizate!”, a transmis medicul și părintele Bogdan Chiorean.

Comenteaza