Noi teste pentru E.Coli în apa mării. Ce spun specialiștii

Noi teste pentru E.Coli în apa mării. Ce spun specialiștii

Apa mării este în contiunuare monitorizată, la Marea Neagră, după ce, săptămâna trecută, în două zone ale litoralului românesc au fost găsite concentrații ridicate de Escherichia coli.

Buletinele de analiză a concentrației de E.Coli din apă se monitorizează săptămânal, au transmis Patronatul RESTO Constanța și Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România.

Potrivit discuțiilor cu Directorul DSP Constanța și cu Prefectul Constanței, nu există motive de îngrijorare sau de risc pentru românii care au deja rezervări sau iau în considerare vacanțe pe litoralul românesc, explică specialiștii. 

Mai mult, spun aceștia, apa mării fiind sărată, variațiile mai ridicate de concentrații ale unor bacterii sunt normale. 

În cursul săptămânii trecute, Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis că valorile crescute ale concentraţiei de E.coli descoperite în apa Mării Negre, în unele zone de îmbăiere, nu au fost constante şi nu se încadrează în 'situaţie anormală'.

"În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită, clasificarea apelor de îmbăiere efectuându-se utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare", au explicat specialiștii INSP.

INSP a făcut şi cu o serie de recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:

- Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi;

- Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere;

- Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spălatul pe mâini după folosire;

- Respectarea normelor generale de igienă;

- Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor.

 

Comenteaza