Nivelul de radiații, creștere semnificativă la centrala de la Cernobîl. Este afectată România?

Nivelul de radiații, creștere semnificativă la centrala de la Cernobîl. Este afectată România?

Radiațiile de la centrala nucleară de la Cernobîl au depășit nivelurile de siguranță după ce trupele ruse au preluat controlul asupra zonei, însă autoritățile române spun că în țara noastră nu au fost semnalate creșteri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, vineri, că, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), nu există o înregistrare de creştere a nivelului de radiaţii pe teritoriul României, relatează Agerpres.

„Există un interes public faţă de o altă temă, legată de informări în presă privind un nivel de radiaţii crescut la Cernobîl, în Ucraina. Pot să vă spun că, potrivit datelor deţinute de autorităţile române, în speţă CNCAN, nu există o înregistrare de creştere de nivel de radiaţii pe teritoriul României. Şi, desigur, această instituţie va continua să ţină la curent şi să informeze în mod corect cetăţenii în legătură cu această situaţie”, a declarat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Agenţia nucleară ucraineană a declarat vineri că înregistrează niveluri crescute de radiaţie la situl fostei centrale atomice de la Cernobîl. Conform Biziday, nivelul de radioactivitate a crescut de la 3.000 nSv/h, înainte de începerea luptelor, la 65.000 nSv/h, aseară, o creștere de aproximativ 20 de ori.

Comenteaza