Miocardita după vaccinarea anti-COVID. La cine apare și ce spun specialiștii

Miocardita după vaccinarea anti-COVID. La cine apare și ce spun specialiștii
| Foto: polarismedical.ro

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) analizează legătura dintre vaccinurile cu ARN mesager şi apariţia miocarditelor.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager provoacă tot mai multe inflamaţii cardiace. Numărul cazurilor întâlnite la cei cu vârsta cuprinsă între 16-24 de ani creşte peste aşteptări. Am stat de vorbă cu un medic cardiolog care a spus că această reacţie nu vine din vaccin în sine, ci din reacţia corpului fiecăruia la acest vaccin.

„Şi pericardul şi miocardul sunt expuse mai frecvent la afecţiuni care vin din anumiţi viruşi. Orice vaccin, sau orice medicament are efecte adverse şi ele trebuie măsurate în cantitate. Dacă un pacient dintr-un milion are această boală înseamnă că riscul este aproape inexistent”, a afirmat Oren Ianucovici, medic cardiolog, potrivit Mediafax.

Aceste evenimente sunt observate mai des la bărbaţi iar majoritatea cazurilor sunt uşoare. Cu toate astea, încă nu a fost găsită o cauză a apariţiei lor la grupa de vârstă 16-24 de ani.

„De ce la tineri? Este o întrebare la care o să avem răspuns probabil peste mulţi ani. Trebuie să luăm toţi copiii aceia, sau tinerii aceia, să-i căutăm de alte boli, de alte consecinţe, să vedem că doza, sau vaccinul a fost administrat corect, să vedem dacă au avut sau nu au avut COVID înainte”, a mai spus cardiologul Oren Ianucovici.

Din 31 mai, au fost raportate 275 de cazuri de miocardită sau pericardită, afecţiuni inflamatorii cardiace. Ele au apărut la aproximativ 4 zile de la administrarea dozei de rapel cu vaccinurile de la Pfizer şi Moderna. Acum, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA analizează miocardita ca o posibilă reacţie adversă la vaccin.

Comenteaza