#MedSafetyWeek. Campanie pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate ale medicamentelor

#MedSafetyWeek. Campanie pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate ale medicamentelor

Românii sunt încurajați să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor, în cadrul unei campanii globale care se desfășoară în această săptămână și în țara noastră prin Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Lansată astăzi de către ANMDMR, a șaptea ediție anuală a campaniei #MedSafetyWeek se desfășoară în perioada 7-13 Noiembrie și încurajează populația să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente. 

Campania, care se desfășoară la nivel global, implică autoritățile de reglementare a medicamentelor din 81 de țări și se concentrează pe rolul-cheie al fiecărui pacient, aparținător sau profesionist din domeniul sănătății, care raportează o reacție adversă suspectată și astfel, contribuie la utilizarea în siguranță a medicamentelor.

“Având în vedere faptul că toate medicamentele pot provoca reacții adverse la unii pacienți, există etape implementate în vederea monitorizării continue a siguranței medicamentelor, după ce acestea au fost puse pe piață. Scopul monitorizării siguranței este colectarea mai multor informații despre reacțiile adverse cunoscute, precum și identificarea unor reacții adverse noi”, a transmis ANMDMR, într-un comunicat.

Autoritățile de reglementare utilizează sisteme pentru detectarea și evaluarea acelor reacții adverse și pentru prevenirea efectelor nedorite la viitori pacienți.

În România, sistemul de raportare a reacțiilor adverse implementat de ANMDMR colectează și analizează rapoartele de reacții adverse suspectate. Din momentul implementării, sistemul de raportare a ajutat la identificarea mai multor probleme de siguranță, care nu erau cunoscute anterior.

„Fiecare raport de reacție adversă transmis de un pacient sau profesionist din domeniul sănătății joacă un rol-cheie în obținerea mai multor informații despre beneficiile și riscurile medicamentelor aflate în circuitul terapeutic și permite luarea de măsuri în vederea reducerii la minimum a riscurilor”, a declarat președintele ANMDMR, Răzvan Prisada, la debutul campaniei.

Orice persoană poate raporta reacțiile adverse suspectate către ANMDMR, accesând pagina web a agenției, secțiunea Raportează o reacție adversă.

Comenteaza