Ministrul Sănătății nu susține obligativitatea vaccinării. O decizie privind certificatul COVID, luna aceasta

Ministrul Sănătății nu susține obligativitatea vaccinării. O decizie privind certificatul COVID, luna aceasta

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a spus că depinde de Parlament decizia privinda certificatul COVID. 

”Cu siguranţă, în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri”, a afirmat el, precizând că introducerea certificatului COVID trebuie făcută în funcţie de unii parametri măsurabili şi cunoscuţi din vreme de toată lumea. 

Ministrul a fost întrebat dacă nu se va descuraja vaccinarea prin faptul că certifivcatul COVID va funcţiona în funcţie de incidenţă, Rafila precizând că nu trebuie să fim ipocriţi.  ”Eu nu cred că se va descuraja vaccinarea. Eu nu cred că trebuie să fim ipocriţi în primul rând, şi să spunem că introducem un certificat COVID care este un instrument de protejare a sănătăţii publice, iar în spatele acestui instrument de protejare a sănătăţii publice, să existe un mecanism care să inducă un fel de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecţi şi cinstiţi cu populaţia, dacă vrem să avem din partea populaţiei sprijin şi încredere”, a mai afirmat el. 

Rafila a mai spus că în cazul personalului medical, vizat de prevederile din legea certificatului verde obligatoriu la locul de muncă, era vorba de siguranţa pacientului, şi i se pare firesc să ”existe un risc cât mai mic de a transmite infecţia”. El a precizat că în rândul medicilor, vaccinarea ajunge la 80% în acest moment, şi un procent mai mic dacă ne referim la tot personalul medical. 

 

Comenteaza