Mii de părinţi au apelat anul acesta la ALOPEDI, serviciul gratuit de sfaturi medicale pediatrice de urgenţă

Mii de părinţi au apelat anul acesta la ALOPEDI, serviciul gratuit de sfaturi medicale pediatrice de urgenţă

Numărul părinţilor care au apelat serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgenţă ALOPEDI – 0364 917 în primele şase luni ale acestui an a depăşit cifra de 5.500. Totuşi, se înregistrează o uşoară scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017.

Majoritatea celor 5.522 de apeluri efectuate s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu (70,5%), nemaifiind necesară deplasarea la unităţile medicale. De altfel, numai cinci cazuri au necesitat intervenția serviciului de ambulanță, iar 606 dintre copiii evaluați telefonic au necesitat consult imediat în UPU sau camerele de gardă, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Cluj.

În continuare, febra rămâne cel mai frecvent motiv de apelare (22,3%), iar problemele respiratorii și cele digestive au o pondere aproximativ egală, de 17,3 %, respectiv 15,8%.

Deși serviciul a fost inițial dedicat zonei metropolitane Cluj, au fost preluate apeluri și din alte zone, 12,35% din acestea provenind din București, urmat de Brașov (2,5%) și Constanța (2 %). Apelurile primite de la români aflați în afara țării au fost în număr de 89.

ALOPEDI 0364-917 este serviciul gratuit de sfat medical telefonic de urgență al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, asigurat printr-o linie de gardă special dedicată acestei activităţi. Evaluarea se face prin întrebări ce stabilesc gravitatea stării copilului, precum și momentul în care acesta are nevoie de consult medical față în față.

Comenteaza