Medicii au obținut doar o amânare din partea CNAS: Valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie

Medicii au obținut doar o amânare din partea CNAS: Valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie

În urma întâlnirii de joi dintre CNAS și reprezentanții medicilor de familie și cei din policlinici s-a stabilit că valorile punctelor per capita și pe serviciu vor rămâne neschimbate până la 30 iunie.

“Am reușit să menținem valoarea punctelor negociate la contractul-cadru din iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct, cum s-a dorit inițial”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, într-o conferință de presă organizată după întâlnirea cu reprezentanții CNAS.

De asemenea, alte solicitări acceptate de către CNAS, potrivit reprezentanților medicilor participanți la discuții, au fost eliminarea penalităților impuse medicilor de familie cu liste de peste 2.200 de pacienți, retragerea propunerii potrivit căreia validarea serviciului trebuie realizată de către membrii familiei (rude de grad I sau II) și menținerea definiției spitalizării de zi – minimum 2 ore și maximum 12 ore.

“Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

”Noi credem că aceste negocieri au fost extrem de importante pentru că în primul rând s-a evitat o criză majoră în sistemul medical”, a spus președintele Colegiului Medicilor, joi seara, la Medika TV. 

Ce sume le sunt decontate medicilor

Conform CNAS, aceste valori sunt:

  • Pentru punctul per capita: 12 lei
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei
  • Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6.000 lei.

 

Comenteaza