Medic, despre sezonul de gripă: Suntem în plină epidemie, sunt o grămadă de cazuri/ Vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută

Medic, despre sezonul de gripă: Suntem în plină epidemie, sunt o grămadă de cazuri/ Vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută

Medicul pneumolog conf. dr. Irina Strâmbu, de la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, a precizat că suntem în plină epidemie de gripă, iar cei mai mulţi dintre pacienții care ajung la spital nu sunt vaccinaţi.

”Suntem în plină epidemie de gripă, sunt o grămadă de cazuri. După experienţa COVID-ului, oamenii ştiu să îşi recunoască nişte simptome date de o boală virală, probabil că se adresează medicului de familie, telefonic, dar cu siguranţă cheamă şi ambulanţa. Testele de gripă sunt mult mai populare, deci tot mulţumită COVID-ului se fac teste pentru virusuri”, a declarat, potrivit News.ro, dr. Irina Strâmbu, miercuri, la Medika TV.
 
 Medicul a precizat că foarte mulţi dintre pacienţii care se prezintă la spital nu sunt vaccinați antigripal.
  
”Foarte mulţi nu sunt vaccinaţi. Vaccinarea antigripală nu era foarte populară înainte. (...) Vaccinarea se mai poate face pentru că o să mai dureze epidemia maxim 2 luni. Ce trebuie făcut? Trebuie evitată răspândirea virusului, adică persoanele simptomatice, cu orice fel de răceală, fie că se testează, fie că nu, fie că stau acasă sau merg în comunitate, trebuie să poarte mască, astfel încât să nu răspândească virusurile”, a spus dr. Irina Strâmbu.

Clujul, în topul îmbolnăvirilor

De la începutul sezonului gripal și până pe data de 14 ianuarie, în județul Cluj au fost confirmate 38 de cazuri de gripă, cele mai multe raportate într-un județ, după Arad - 47, Bacău - 43 și Bistrița, 42 de cazuri, și după municipiul București, care a raportat 376 de cazuri.

Ministerul Sănătății nu a declarat epidemie de gripă

"Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Recomandăm prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe DOAR dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu.

Pentru părinți: Evitați trimiterea copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

Reamintim: Virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice. Optați pentru tratament simptomatic și asigurați-vă că pacienții sunt bine hidratați", se arată în comunicatul transmis de MS pe 5 ianuarie 2024.

Vaccinarea antigripală. Cine se poate vaccina gratuit

Conform Ministerului Sănătății, beneficiază de compensare 50% din prețul de referință persoane cu vârsta de la 45 de ani până la 65 de ani, fără boli cronice, iar de compensarea 100%, copii cu vârsta de la 6 luni și până la 19 ani, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar și persoanele de la 19 ani până la 65 de ani cu boli cronice.

Avantajele vaccinării

Institutul Național de Sănătate Publică reamintește care sunt beneficiile vaccinării antigripale:

  • previne îmbolnăvirea;
  • diminuează severitatea și scurtează durata bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile);
  • reduce semnificativ spitalizările și decesele cauzate de gripă și pneumonii;
  • reduce numărul consultațiilor și a vizitelor la domiciliu;
  • reduce numărul solicitărilor la serviciile de ambulanță;
  • reduce numărul de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute;
  • reduce utilizarea antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa
Comenteaza