Video Mai fac rapelul dacă mă infectez după prima doză a vaccinului împotriva COVID?

Mai fac rapelul dacă mă infectez după prima doză a vaccinului împotriva COVID?

Expertul clujean în Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, consilier onorific al secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, explică de ce trebuie să administrăm rapelul, chiar dacă ne-am infectat cu noul coronavirus.

În cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, deci rapelul poate fi administrat. Profesorul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj-Napoca, explică de ce:

"Atunci când primiți prima doză a vaccinului, primiți doar informație despre cum să facă organismul vostru proteina țepușă, iar sistemul vostru imunitar recunoște proteina și începe să sintetizeze anticorpi, pregătește organismul pentru lupta împotriva virusului atunci când veți fi infectați, dar imunitatea începe să se instaleze la 12 zile de la prima doză de vaccin. Înaintea de administrarea vaccinului și în acele 12 zile sunteți complet expuși. Dacă după prima doză de vaccin aveți simptome sau ați fost testat pozitiv, boala își va urma cursul, veți avea simptome mai ușoare sau severe, veți fi spitalizat sau nu, dar după ce trec simptomele veți primi și rapelul".

Potrivit profesorului clujean, perioada până la care poate fi amânat rapelul este de 42 de zile pentru vaccinul Pfizer, 35 de zile pentru vaccinul Moderna și până la 28 de zile pentru vaccinul AstraZeneca", a spus Răzvan Cherecheș în filmulețul postat pe Facebook.

 

Comenteaza