Locurile la Terapie Intensivă în România, rămân un mister. Oficialii români declară una, pe acte apare alta

Locurile la Terapie Intensivă în România, rămân un mister. Oficialii români declară una, pe acte apare alta

Tot auzi în ultima vreme că nu sunt paturi la ATI, pentru bolnavii de coronavirus. Dar, pe hârtie totul arată bine. Sau mai bine spus în declaraţiile lui Tătaru şi ale lui Orban. Mereu ne spun alte cifre şi mereu ne anunţă că numărul de locuri va creşte.  Dar câte sunt în realitate? Greu de spus. E o enigmă.

 

Aseară, Tătaru ne spunea să stăm liniştiţi, pentru că situaţia e sub control. Dar, chiar atunci, 5 pacienţi erau transferaţi din Bucureşti, cu un avion Spartan.

„În Bucureşti sunt în dinamică toate locurile. În momentul acesta se facilitează nişte locuri la tot ce înseamnă ATI-uri-le de non-COVID, care se transformă în nişte paturi de COVID. Restul sunt transferaţi în spitalele din vecinătate sau din Moldova”, a spus Nelu Tătaru. 

Orban transmitea astăzi că săptămâna viitoare vor fi disponibilizate alte paturi ATI pentru pacienţii cu Covid la patru spitale din capitală, dintre care unul este privat. „Noi avem cred că cel mai mare număr de paturi din ţară care sunt alocate acestei infecţii cu Sars Cov-2. Mai clar, 550 de paturi funcţionale dintre care 450 – 430 sunt în spitalul Babeş şi încă 100 de paturi sunt într-un spital suport, spital modular”, a explicat Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeş Bucureşti.

Pentru că nu mai erau locuri. Cristian Oancea, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara explică ce se întâmplă când un loc rămâne liber. „Există o celulă de criză, la nivelul judeţului, acel DSU, medicul curent, care vede că situaţia pacientului se agravează sună şi dă datele pacientului, vârstă, comorbidităţi, ce patologii mai are, şi în funcţie de gradul de risc, este prioritizat, ca să ajungă într-un loc de terapie intensivă”, a afirmat  Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş Timişoara.

Raportează locul la DSU şi în momentul următor, se şi ocupă. Cristina Geormăneanu, director medical la Spitalul Judeţean Craiova, spune că în fiecare moment are 2-3 pacienţi care aşteaptă cu pat la ATI. “Se face o prioritizare.

Pacientul care are cea mai mare nevoie în acel moment, care are funcţiile vitale, pacienţii instabili sunt primii care sunt preluaţi. (...) Medicul din Unitatea de Primiri Urgenţe împreună cu medicul din Terapie Intensivă sunt cei care decid, în funcţie de starea clinică a pacienţilor, care este primul pacient admis in aria de Terapie Intensivă.”, a afirmat Cristina Geormăneanu. 

Comenteaza