Lambda, o nouă tulpină a coronavirusului. Ce spune OMS

Lambda, o nouă tulpină a coronavirusului. Ce spune OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2. Varianta Lambda a fost descoperită în cel puțin 27 de țări diferite și este a șasea identificată, pe lângă variantele Alpha, Beta, Delta, Gamma și Epsilon.

Tulpina Lambda este răspândită în special în America de Sud, după ce a apărut pentru prima dată în Peru, în luna august a anului trecut. Însă, este identificată în tot mai multe cazuri înregistrate în aceste țări latino-americane, potrivit Euronews.

 
Potrivit sursei citate, noua variantă a ajuns și în Europa, continent care în prezent se luptă cu ascensiunea variantei Delta a coronaviruslui. Deocamdată, însă, nu sunt studii pentru varianta Lambda în Europa și nu se știe în ce măsură reprezintă un motiv de îngrijorare, scrie Ro Health Review.

OMS: Lambda, o ”variantă de interes”

Momentan, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista cu variante „îngrijorătoare”, ci rămâne doar o „variantă de interes”. Acest aspect s-ar traduce prin faptul că noua variantă a SARS-CoV-2 a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât este de contagioasă.

 
Potrivit Organizației Panamericane de Sănătate (OPS), varianta Lambda a fost depistată în Peru în 82% din probele de laborator raportate în lunile mai și iunie. Consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la 30 iunie că această tulpină a fost detectată în opt țări din America Latină și Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă ”în mod sporadic”.

Dacă în Peru este în mod clar tulpina dominantă, în Chile doar puțin peste 30% din probele analizate în mai și iunie au indicat prezența variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios, a spus Mendez.

”Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii”, a spus oficialul, citat de Euronews.

Autoritatea de Sănătate Publică din Anglia a raportat recent că au fost depistate câteva cazuri de infecție cu Lambda și a recunoscut că această variantă are ”o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență crescută la anticorpii neutralizanți”.

Însă este nevoie de mai multe studii. Un studiu al Școlii de Medicină Grossman din cadrul Universității New York, publicat la 3 iulie, dar care încă nu a primit girul comunității știintifice, sugerează că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei Lambda.

Comenteaza