Îngrijorare post-COVID în rândul celor angajaţi în linia întâi la Infecțioase: Se tem că vor fi daţi afară! Ce spune managerul clinicii

Îngrijorare post-COVID în rândul celor angajaţi în linia întâi la Infecțioase: Se tem că vor fi daţi afară! Ce spune managerul clinicii

Cele aproape două sute de persoane angajate în timpul pandemiei de COVID la Spitalul de Boli Infecţioase, se tem că vor rămâne fără locurile de muncă odată cu expirarea contractelor.

Neliniște în rândul personalului angajat cu "contracte COVID" să lupte în linia cu coronavirusul! Unul dintre medicii aflați în această situație ne-a semnalat că toţi doctorii, asistentele și brancardierii "angajați în urmă cu 2 ani ca să lucreze pe Covid în prima linie" vor fi daţi afară din clinică, conducerea refuzând să respecte Legea 70/2022, care prevede ca personalul încadrat în muncă în timpul pandemiei, în perioada stării de alertă, poate rămâne pe post în urma unui examen.

Acesta susține că cei din conducerea spitalului nu au vrut să organizeze examenele care le-ar permite să rămână pe post și, mai mult, ar fi spus "în repetate randuri" că îi va da "pe toți afară".

Medicul spune că oamenilor "le este frică să vorbească public". Pe oricine am contactat, nu dorește să rezolve problema și încearcă să o ascundă": "Este o bătaie de joc imensă la adresa eroilor care au suportat cea mai grea perioadă din medicina din ultimul secol. Noi, care ne-am pierdut în pandemie familii, copii, sănătatea fizică și mentală, ce am putea să facem acum?"

Contactat de Ziua de Cluj, Ioan Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, a susținut contrariul. Acesta spune că au demarat deja examenele pentru cei care vor să rămână pe post. 

"În această lună se derulează toate examenele - au început pe 14 iunie și până la sfârșitul lunii vor fi finalizate toate examenele, așa că nu au de ce să-și facă probleme. Dacă vor lua minim nota 6, așa cum e în lege, vor putea rămâne pe post".

Potrivit lui Mureșan, ar fi vorba despre 176 de persoane. "Sunt tineri, sunt de toate categoriile: medici, asistenți, infirmieri, asistenți de laborator, de radiologie, kinetoterapeuți, îngrijitori, brancardieri... vor da toți examen. Inițial au fost angajate 247 de persoane, 71 au plecat", a explicat acesta.

Cum nu există fum fără foc, se pare că și îngrijorarea personalului cu contractele ajunse la final, că vor rămâne pe drumuri, are o explicație.

"Nu am avut cum să mă grăbesc să fac examenele pentru că știam că am un număr foarte mare (personal - n.red.) ... îmi era simplu dacă făceam examenul în mai, dar luam numai jumătate din ei, așa că am lăsat lucrurile mai la sfârșit, să îmi pot consolida situația financiară și să am curajul să mă duc cu mai mulți la examen. Am ajuns la concluzia că ar fi util să-i păstrăm pe cei mai mulți cu gândul că vom crește și ne vom diversifica serviciile medicale", a explicat Ioan Mureșan, reprezentantul Mansana Optim SRL, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Spitalul de Boli Infecțioase a fost, în pandemie, principalul front de luptă anti-coronavirus din Cluj, fiind considerat unul dintre cele mai performante spitale COVID din România.

 

 

Comenteaza