Încă un caz cu suspiciune de botulism. Se așteaptă laboratorul

Încă un caz cu suspiciune de botulism. Se așteaptă laboratorul

Medicii i-au administrat ser antibotulinic unui bărbat, în vârstă de 39 de ani, internat, luni, cu suspiciune de botulism.

"În cursul zilei de 14 noiembrie 2022, un pacient în vârstă de 39 ani se prezintă în serviciile de specialitate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina acuzând cefalee, diplopie, durere ochi drept şi regiunea adiacentă. În urma examenului neurologic şi oftalmologic (pacient conştient, cooperant, diplopie bioculară la privirea frontal şi bilaterală, disfonie; ptoza palpebrală la ambii ochi), medicul infecţionist a anunţat telefonic suspiciunea de botulism Serviciului de Control în Sănătate Publică şi Compartimentul Epidemiologie, ocazie cu care se stabileşte şi recoltarea probei de ser, în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucureşti", a precizat DSP Olt, potrivit Agerpres.

Totodată, au fost prelevate probe şi din alimente consumate de bărbat la domiciliu, soţia pacientului afirmând că el a consumat în seara zilei de 13 noiembrie carne de porc "la garniţă" preparată în decembrie 2021.

"Din informaţiile preliminare obţinute de la aparţinători (soţie) s-a constatat că în seara zilei anterioare a consumat şi carne de porc la garniţă (carne sărată şi topită în untură în luna decembrie 2021), motiv pentru care s-au prelevat şi probe din alimentele consumate în ultimele 24 ore, de la adresa de domiciliu. În după - amiaza zilei de 14.11.2022 probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucureşti (probe în lucru)", se mai arată în informarea DSP Olt.

Consumul alimentelor din care au fost prelevate a fost interzis până la sosirea rezultatelor analizelor de laborator.

Pacientului i-au fost administrate în cursul nopţii de luni spre marţi fiole de antitoxină botulinică, fără incidente. Fiolele de antitoxină botulinică au fost trimise la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina de la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

Acesta este al treilea caz de suspiciune de botulism înregistrat în judeţul Olt în anul în curs, în cele două cazuri precedente (un bărbat care a decedat în luna septembrie şi un bărbat de 68 de ani internat în prezent în stare gravă la Slatina) diagnosticul pus de medici fiind confirmat de rezultatul analizelor de laborator. Diagnosticul pacientului în vârstă de 68 de ani a fost confirmat în urma analizelor de laborator luni 14, noiembrie, după ce el s-a prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în urmă cu o săptămână şi acum se află la Terapie Intensivă.

Comenteaza