Guvernul a aprobat OUG pentru pacienții cu forme medii şi uşoare de COVID

Guvernul a aprobat OUG pentru pacienții cu forme medii şi uşoare de COVID

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă care va permite ca pacienții cu COVID-19, cu forme medii și ușoare, și asimptomatici să fie tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța în 15 octombrie că Guvenul pregătește o ordonanţă de urgenţă pentru ca pacienții cu forme uşoare şi medii de Covid-19, precum şi cei asimptomatici să poată rămâne acasă, sub monitorizarea medicilor de familie, în timp ce cazurile grave vor fi spitalizate.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a declarat Nelu Tătaru joi, potrivit Agerpres.

Totuşi studiile arată că arată că peste 50% din infecțiile cu coronavirus sunt transmise de asimptomatici, ceea ce presupune că persoana nici măcar nu ştie că este purtător al virusului şi îl răspândeşte în jur în mod involuntar. Probabilitatea ca o persoană care nu are niciun simptom al bolii să se testeze voluntar e destul de mică, de aceea tratarea unui asimptomatic va fi posibilă doar printr-un program consecvent de testare. Altfel nu va fi posibilă depistarea persoanelor purtătoare de virus.

Programe ample de testare, izolarea consecventă şi reguli stricte ar putea frâna răspândirea coronavirusului, arătau autorităţile sanitare internaţionale, încă de la începutul pandemiei.

Comenteaza