"Furtuna imunologică": sistemul imunitar al pacientului COVID-19 poate distruge organele vitale

"Furtuna imunologică": sistemul imunitar al pacientului COVID-19 poate distruge organele vitale
| Foto: nursingcenter.com

În formele severe de Covid-19, cel care ucide nu este noul coronavirus, ci răspunsul sistemului imunitar. Nu este nevoie de un sistem imunitar puternic, ci de unul echilibrat, au explicat mai mulţi medici spanioli, citaţi de Euronews.

Pandemia de Covid-19 pune oamenii de ştiinţă în faţa unei mari provocări. Virusul se răspândeşte atât de rapid, încât medicii de pe teren sunt prea ocupaţi să salveze vieţi ca să mai ducă până la capăt studii ştiinţifice de amploare, scrie Euronews. Sunt deja sute de rapoarte de observaţie ştiinţifică, ale echipelor de medici din diferite colţuri ale lumii lovite de epidemie, iar această avalanşă de informaţii poate duce la confuzie.

Medici din prima linie, de la spitale din Spania au explicat pentru Euronews ce au observat de când tratează bolnavii de Covid-19. La unii pacienţi cu forme severe, nu virusul ucide, ci o reacţie necontrolată a sistemului imunitar, o furtună de citokine care poate afecta mai multe organe vitale. Medicii spanioli au observat că nu o încărcătură virală mare duce la deces, ci sindromul "furtunii imunologice".

Furtuna de citokine este o problemă cu care ne confruntăm adesea la terapie intensivă, spune Rafael Manez, şeful secţiei de ATI de la Spitalul Bellvitge de lângă Barcelona. Aceasta poate fi declanşată de alte infecţii sau chiar anumite medicamente.

Când, indiferent de vârstă, are loc o furtună de citokine, degradarea este rapidă şi este important să se identifice semnele precoce. Infecţionistul Rafael Manez spune că obezitatea creşte pericolul unui răspuns imunitar, scrie Mediafax

Comenteaza