Final pentru criza vaccinului hexavalent? Ce spune Ministerul Sănătății

Final pentru criza vaccinului hexavalent? Ce spune Ministerul Sănătății
De aproximativ două luni, unul dintre vaccinurile obligatorii pentru bebeluși nu se mai găsește în cabinetele medicilor din Cluj-Napoca.

La Cluj, problemele au început în primele zile ale lunii decembrie, când Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj nu a mai putut distribui serul de imunizare. De vină pentru situația creată a fost imposibilitatea producătorului de a produce și livra acest produs în timp util. În această săptămână, Ministerul a anunțat că distribuitorul a rezolvat problema, iar săptămâna viitoare va asigura un necesar de 107.300 de doze. Serul va ajunge la direcțiile de sănătate publică pentru a fi distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare, precizează oficialii MS.

Vaccinul hexavalent, care ajută la prevenirea a şase boli: hepatită B, poliomielită, difterie, tetanus, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratorii. Medicii spun că singura soluție este să se refacă schema de vaccinări atunci când primesc dozele, însă întârzierea administrării vaccinului ar putea diminua din efectele serului. "Problema este la bebelușii care nu au făcut nicio doză de vaccine hexavalent, cei de două și patru luni, care sunt la risc, să zic așa, să nu contacteze vreo boală infecțioasă. Părinții trebuie să fie atenți", a explicat, la începutul lunii ianuarie, Emiliana Costiug, medic de familie.

În conformitate cu acordul-cadru existent, până la sfârșitul acestui an, producătorul trebuie să mai pună la dispoziția Ministerului Sănătății 500.000 de doze de vaccin.

Comenteaza