Emil Boc insistă pentru schimbarea modului de calculare a ratei de incidență. Ministerul Sănătății îi dă replica

Emil Boc insistă pentru schimbarea modului de calculare a ratei de incidență. Ministerul Sănătății îi dă replica

Primarul Clujului reclamă modul în care este calculată rata de incidență COVID și spune că locuitorii din oraşele unde se testează cu adevărat anti-COVID sunt victimele propriului succes.

Problema este extrem de simplă: atunci când se testează mult, și cazurile de COVID sunt multe și ar trebui să se pondereze cumva acest efect în rata de incidență, pentru a nu pune la pământ economia locală. Primarul Clujului, Emil Boc spunea chiar că a făcut demersuri în acest sens la autoritățile centrale, însă nu s-a schimbat nimic.

„Suntem corecți, testăm, facem vaccinuri, respectăm măsuri impuse, dar la capitolul testări ajungem să punem economia pe butuci. Am cerut un singur lucru: să se coreleze nivelul de testare cu rata de infectare. Dacă testezi mai mult, să se pondereze că ai făcut mai multe teste și de aceea rata e mai mare! Ni s-au făcut promisiuni, dar suntem cu ele în brațe. Eu cred că sunt experți care sunt rupți de realitate, sunt cu ochii în calculator și nu se uită cu un ochi în realitate. Realitatea din ecran e diferită de cea din viața reală. Să nu omoare economia, până nu e prea târziu!”, a cerut edilul Clujului.

Lui Emil Boc i s-au alăturat ulterior primarii din Timișoara și Alba Iulia. Întrebată ce răspuns le dă Ministerul Sănătății acestor edili care cer scimbarea modului în care este recalcullată rata de incidenţă COVID, Andreea Moldovan, secretar de stat, a arătat, duminică, la Digi24, că răspunsul este mai degrabă unul negativ.

Andreea Moldovan spune că este un lucru bun că testează mult. „Statistic, nu e corect să facem așa ceva (să fie luate în calcul și numărul de teste efectuate), pentru că de fapt ne interesează procentul de teste pozitive. Acolo e important și numărul total, dar numărul îl știm cu toții și dacă sunt 200 de teste pozitive sau 300, nu avem siguranța că în populație sunt doar atâtea. Nu ar fi corect să modificăm rata de incidență care să se aplice acestor județe. Din contră, ceea ce trebuie să facem - și iarăși este un proiect la care lucrăm și sper să se definitiveze și el cât mai repede - ar fi să se crească accesul populației pentru testare, pentru că e important să testăm, e important să raportăm ce avem pozitiv, pentru că atunci putem trage niște concluzii corecte”, a arătat Andreea Moldovan.

Ea spune că există capacitate de testare și în prezent, nu trebuie neapărat crescută. „Avem acele laboratoare care fac PCR și care sunt în continuare disponibile, avem și testele de antigen rapid, care iarăși sunt disponibile și ne-ar ajuta să avem niște rezultate rapide. Nu e atât problema de capacitate de testare, dar e extrem de important ca populația să fie informată și să înțeleagă că este important să se testeze la cele mai mici simptome de boală și de asemenea este extrem de important ca aceste rezultate pozitive să fie raportate, pentru că atunci și oamenii care sunt în cauză vor putea să aibă parte de o supraveghere medicală mai bună - nu neapărat internare, știu că e ceva care sperie pe toată lumea, dar măcar, ca pozitiv, să poată fi urmărit mai bine”, a argumentat Andreea Moldovan.

Comenteaza