Dulcele anti-DIABET. Previne CANCERUL și îmbunătățește MEMORIA

Dulcele anti-DIABET. Previne CANCERUL și îmbunătățește MEMORIA
Mai puţin cunoscut şi folosit în România, acest aliment are o mulţime de calităţi şi proprietăţi care îl transformă într-un veritabil izvor de sănătate și savoare. Spre exemplu, acest aliment ține deoparte diabetul, cancerul și boala Parkinson şi este aliatul memoriei.

Deşi se găseşte în mai toate supermarket-urile, alături de multe alte legume sau fructe tradiţionale, acest aliment este deseori ignorat de cumpărători, puţini fiind cei care cunosc proprietăţile sale benefice. Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este una dintre cele mai vechi legume, provenind din America Centrală. Consumând un cartof dulce pe zi, vei tine la distanţă boli precum diabet, Parkinson, Alzheimer sau cancer.

Cartoful dulce, alimentul anti-diabet
Cartofii dulci sunt recomandaţi bolnavilor de diabet, dar şi celor care vor să se ferească de această boală. Aceste alimente au un indice glicemic scăzut, iar cercetările arată că pot reduce episoadele de scădere bruscă a glicemiei şi apariţia sindromului de insulino-rezistenţă. În plus, fibrele din cartofii dulci au rol de a regla glicemia.

Cartofii îmbunătăţeşc digestia şi circulaţia şi alungă răcelile
Ale beneficii aduse de consumul acestui tip de cartofi se referă la îmbunătăţirea digestiei, prevenind constipaţia şi balonarea, dar şi la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui datorită sodiului şi a potasiului. Pe de altă parte, Vitamina C şi betacarotenul întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de răceli şi alte probleme respiratorii.

Cartofii dulci, aliaţii vederii
Vitaminele A, C şi E din cartofii dulci sunt aliaţii vederii optime. Tot vitamina A este necesară pentru a contracara efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete şi pentru a stimula producţia de colagen, care asigură elasticitate pielii, prevenindu-se astfel apariţia temutelor riduri.

Alungă cancerul
Aceste alimente au un conţinut bogat în betacaroten care ar putea ajuta la prevenirea cancerului de prostată. Totodată, consumul cartofilor dulci ţine la distanţă şi cancerul de colon, tot datorită acestui antioxidant puternic.

Sprijină fertilitatea
Fierul din cartofii dulci poate sprijini fertilitatea. În plus, vitamina A (transformată astfel în organism cu ajutorul betacarotenului) este esenţială în timpul sarcinii şi alăptării, pentru a asigura un echilibru hormonal.

Asigură un somn liniştit şi îmbunătăţesc memoria
Colina din cartofii dulci este un nutrient important care ajută la menţinerea sistemului muscular, dar şi a memoriei. În plus, colina promovează un somn liniştit şi ajută la transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food arată chiar că aceste legume pot avea proprietăţi antiinflamatorii.

 

Comenteaza