Drama sănătăţii: medicii resuscitează pacienţii pe tărgi VIDEO

Drama sănătăţii: medicii resuscitează pacienţii pe tărgi VIDEO
Medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Cluj sunt nevoiţi să resusciteze pacienţii chiar şi pe tărgi, pentru că nu există paturi speciale de terapie intensivă. Conducerea a decis să nu mai aştepte bani de la Ministerul Sănătăţii şi a demarat o acţiune de strângere de fonduri. Spitalul are nevoie de echipamente în valoare de peste 2,5 milioane lei.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj va solicita ajutor financiar în special de la firmele care au avut sau au contracte cu spitalul. "Ne bazăm pe societăţile care în ultimii cinci ani au avut contracte cu spitalul judeţean. În 2012 şi 2013 sponsorizările către spitalul judeţean au fost ca şi inexistente", precizează managerul Petru Şuşca.

Conducerea spitalului va apela şi la consiliile judeţene din Transilvania pentru că 40% dintre pacinţi provin din judeţele din regiune. "SCJU ţine rolul şi de spital regional, asta e realitatea; consider că oportun ar fi ca toţi preşedinţii de consilii judeţene să se implice şi să ne sprijine", spune Şuşca.

Până acum, conducerea spitalului a trimis patru solicitari la Ministerul Sănătăţii. Cea mai mare problemă cu care se confruntă unitatea medicală este numărul mic de paturi de terapie intensivă. "Indiferent ce vine în urgenţă, trebuie să asistăm", spune şefa UPU, Adela Golea.

"Eu nu pot să spun că nu am paturi, chiar dacă pun targă, dacă resuscitez pe targa salvării sau fac altceva; dar nu pot, nu am dreptul şi nu e cinstit să spun că nu fac acel lucru pentru că nu am pat sau monitor". În fiecare an, numărul de pacienţi critici creste cu 10-15%. Şi secţia terapie intensivă are nevoie de şase paturi pentru a prelua pacienţii de la urgenţe.

"De acest număr redus ne-am tot plâns în ultimul timp; e greu să descarc o secţie soră a mea, departamentul de urgenţă; nu ai cum s-o descarci dacă nu ai unde să pui pacientul critic. Lipsa lor e la fel de grea ca a noastră, trebuie să avem paturi în plus", afirmă şefa secţiei terapie intensivă, Natalia Hăgău.

În momentul de faţă, secţia terapie intensivă are 24 de paturi, deşi sunt prevăzute pentru funcţionare 30. Diferenţa de şase paturi nu există fizic. Medicii speră să adune cu ajutorul campaniei peste 2,5 milioane de lei.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza