Două treimi dintre pacienții COVID-19 ajunşi la Terapie Intensivă experimentează halucinații bizare

Două treimi dintre pacienții COVID-19 ajunşi la Terapie Intensivă experimentează halucinații bizare
| Foto: hepta

Halucinații, confuzie și deliruri paranoide sau bizare sunt experiențe pe care mulți dintre pacienții infectați cu coronavirus le au în secțiile de terapie intensivă, se arată într-un material publicat de The New York Times, într-o preluare Digi24.

Cotidianul prezintă poveștile unor pacienți, printre care și Kim Victory, în vârstă de 31 de ani. Aceasta s-a confruntat cu halucinații în timpul spitalizării pentru insuficiență respiratorie severă cauzată de infecția cu coronavirus. Halucinațiile erau atât de reale încât, într-o noapte, și-a scos tubul de respirație al ventilatorului. Altă dată, a căzut de pe un scaun și a aterizat pe podeaua unității de terapie intensivă. „A fost atât de real și am fost atât de speriată”, a declarat aceasta, după recuperare.

În mare măsură, mulți pacienți cu coronavirus raportează experiențe similare. Numit delir intraspitalicesc, afecțiunea este răspândită la pacienții cu coronavirus de toate vârstele, fără deficiențe cognitive anterioare.

Rapoartele cercetătorilor și cele din spitale arată că aproximativ două treimi din pacienții cu coronavirus internați la Terapie Intensivă au experimentat-o ​​în diverse moduri. Unii au „delir hiperactiv”, halucinații și agitații paranoide; unii au „delir ipoactiv”, viziuni interiorizate și confuzie, iar unii le au pe amândouă. (...)

Lipsa oxigenului și inflamația, prezente la mulți pacienți cu coronavirus grav bolnavi, pot afecta creierul și alte organe în afară de plămâni. Insuficiența renală sau hepatică poate duce la folosirea unui cocktail de medicamente care provoacă halucinații. Unii pacienți dezvoltă cheaguri mici de sânge care nu provoacă accidente vasculare cerebrale, dar stimulează perturbări subtile ale circulației care ar putea declanșa probleme cognitive și delir.

Unii pacienți cu coronavirus dezvoltă delir chiar și după o perioadă scurtă la ATI şi au transformat activitățile tipice din spital în imaginații paranoice. Urmărind un angajat al spitalului atârnând o bucată de hârtie, un pacient s-a temut că va fi spânzurat.

Și vedeta CNN, Chris Cuomo, a experimentat astfel de momente, pe care le-a descris ulterior. „Am avut insomnie din cauza febrei, iar atunci când adormeam aveam experiențe fantasmagorice care nu seamănă sub nicio formă cu visele, ci cu halucinațiile. L-am văzut, literalmente, pe tatăl meu (n.red – guvernatorul Mario Cuomo, decedat în 2015) stând pe marginea patului. Totul din cauza febrei, corpul tău o ia razna, pur și simplu”, a declarat acesta.

Comenteaza