News alert Două săptămâni de restricții în Beliș/ UPDATE - Belișul nu mai intră în SCENARIUL ROȘU

Două săptămâni de restricții în Beliș/ UPDATE - Belișul nu mai intră în SCENARIUL ROȘU

Comuna clujeană Beliș intră în scenariul roșu de funcționare, timp de 14 zile, după ce incidența cazurilor cu noul coronavirus a depășit, vineri, 3 cazuri la mia de locuitori.

UPDATE: Comuna Beliș NU intră în scenariul roșu! CJSU Cluj a abrogat Hotărârea nr. 168 din 03.09.2021, prin care a decis introducerea unor restricții suplimentare în comuna Beliș, că urmare a creșterii incidenței infectărilor peste pragul de 3 la mie, după ce s-a constatat că a fost vorba de o eroare. 

"În cursul zilei de astăzi, 03.09.2021, în baza Adresei emise de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj numărul 10.950/03.09.2021, înregistrată la Instituția Prefectului-Județul Cluj cu numărul 10.002/03.09.2021, privind rata incidenței a cazurilor de COVID -19 în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori, pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Cluj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj s-a reunit în ședință extraordinară.

Având în vedere prevederile Hotărârea de Guvern numărul 826/05.08.2021 privind stabilirea unor măsuri de diminuare a impactului tipului de risc, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a emis Hotărârea numărul 168.

Primarul comunei Beliș, domnul Matiș Viorel, luând act de modificarea ratei de incidență cumulativă a COVID -19, a solicitat prin Adresa 4.457 din 03.09.2021 reverificarea incidenței la data de 02.09.2021, întrucât apărea o inadvertență a numărului de persoane depistate pozitive înregistrate în documentațiile înaintate de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și a celor domiciliate în comună.

Prefectul județului Cluj, domnul Tasnádi István-Szilárd, a luat act de solicitare și a dispus efectuarea unei clarificări de către Direcția de Sănătate Publică a Județului.

Urmare a Adresei numărul 10.993/03.09.2021 emisă de Direcției de Sănătate Publică prin care se constată că s-a produs o eroare materială în calculul ratei de incidență cumulativă a cazurilor în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori pentru comuna Beliș, județul Cluj, respectiv 1,53 ‰, față de 3.07‰, înregistrată la Instituția Prefectului-Județul Cluj cu numărul 10.017/03.09.2021.

Eroarea materială în calculul ratei de incidență cumulativă fiind identificată, s-a decis reuniunea extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj și s-a hotărât abrogarea Hotărârii CJSU numărul 168, în acest sens, a fost emisă hotărârea numărul 169 din 03.09.2021", transmite Prefectura Cluj.

_______________________

Știrea inițială: Comitetul Județean pentru Situații de urgență a dispus în comuna Beliș (3,07), unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile a depășit pragul de  3/1000 de locuitori, noi restricții, pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 4 septembrie 2021.

Așadar, de mâine, în Beliș sunt interzise activitatea în sălile de cinematograf, de spectacole, concerte sau de jocuri de noroc. Sunt interzise și spectacolele de tip drive-in, concertele, festivalurile, spectacolele sau alte evenimente publice sau private în aer liber, activitățile sportive și recreative în aer liber, evenimentele private de tipul botezurilor, nunților, activitatea restaurantelor și evenimentelor în restaurante/cafenele, atât în interior, cât și în aer liber, evenimentele în interiorul restaurantelor, cafenelelor, hoteluri. Situația epideomiologică va fi reanalizată după perioada celor 14 zile de restricții.

Iată măsurile aferente scenariului roșu, conform Hotărârii CJSU Cluj nr. 168 din 3.09.2021:

 a) organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt interzise;

 b) organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise;

 c) organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt interzise;

 d) activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt interzise;

 e) organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) sunt interzise;

 f) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este interzisă;

 g) activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

 h) măsurile prevăzute la lit. f) și lit. g) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

 i) în situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la lit. f) și lit. g) este restricționată sau închisă se permit prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

 j) prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit h), cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

 k) activitățile în baruri, cluburi și discoteci sunt interzise;

 l) activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

 m) activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă.

Comenteaza