Directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, despre valul patru al pandemiei: „Orașul nostru este mai protejat decât altele”

Directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, despre valul patru al pandemiei: „Orașul nostru este mai protejat decât altele”

Dr. Horia Simu, șeful Serviciului de Ambulanță Cluj, susține că municipiul Cluj-Napoca este mai protejat în vederea următorului val al pandemiei de COVID, datorită ratei ridicate de vaccinare.

Întrebat despre varianta Delta a noului coronavirus și despre un previzibil val patru al pandemiei, dr. Simu este de părere că ceea ce va urma depinde foarte mult de mobilitatea oamenilor din această vară care călătoresc mult mai mult față de ce se întâmpla anul trecut.

„Previziunile care sunt arată că există o mică creștere peste tot, și în Europa, mai ales în Vest, dar și la noi în țară. Depinde foarte mult de vara aceasta, de excursii, concedii, lumea călătorește mai mult, etc. Virusul există și rezistă în continuare.

Orașul nostru este mai protejat decât alte orașe deoarece peste 50% din populație este vaccinată, cel puțin pe municipiu. Colegii de pe serviciul de ambulanță sunt vaccinați cam 70% dintre ei, plus cei care au trecut prin boală”, a declarat, la un post de radio local, managerul Serviciului de Ambulanță Cluj

Acesta mai precizeazcă că, sistemul medical, cel puțin pe Cluj, a arătat în toate cele trei valuri de până acum că a reușit să treacă cu bine. „Și când trebuiau transferuri de pacienți critici la alte județe a reușit să facă față. Au fost țări unde spitalele au fost depășite.

Nu sunt studii care să arate că varianta Delta este mai gravă, dar este mult mai contagioasă. Riscul de transmitere este de 5-6 ori mai mare decât varianta dominantă de anul trecut. Datorită vaccinului putem avea o formă mai ușoară”, a explicat medicul.

Comenteaza