De ce sună ocupat la DSP Cluj? "Oamenii să aibă răbdare. În momentul în care sună cineva, pe centrală apar încă trei apeluri"

De ce sună ocupat la DSP Cluj? "Oamenii să aibă răbdare. În momentul în care sună cineva, pe centrală apar încă trei apeluri"

Directorul DSP Cluj, Mihai Moisescu, spune că a apelat la ajutorul medicilor școlari și al studenților pentru că personalul instituției nu face față numărului mare de anchete epidemiologice, iar telefoanele sună non-stop.

Tot mai mulți clujeni reclamă că DSP-ul nu le răspunde la telefon, șeful Direcției de Sănătate Publică, Mihai Moisescu recunoaște că instituția este copleșită de situație, dar le cere oamenilor care sună să aibă răbdare. Potrivit acestuia, la ora actuală, 30 de persoane asigură permanența la telefon 24 de ore pe zi.

„Numărul de cazuri ne-a copleșit. În trei zile au fost 1.000 de cazuri și cu toate forțele pe care le am nu e ușor. Ancheta nu constăîn a contacta o singură persoană. Toți contacții care sunt rezultați din ancheta unui caz pozitiv trebuie contactați pentru a verifica și pentru a descoperi alți posibili suspecți care trebuie incluși în anchetă și în măsurile de izolare, de carantinare sau recoltare. Oamenii trebuie să aibă răbdare pentru că încercăm să facem tot ce este omenește să-i contactăm. Toate cele trei telefoane, care sunt expres destinate, sunt suprasolicitate, adică în momentul în care în centrală apare un telefon, pe centrală se vede că sunt încă trei care sună în același timp. Omul  vorbește, nu poți să-i închizi telefonul pentru că sună altul. Trebuie să le oferim oamenilor informațiile, întreabă, vor lămuriri, nu putem fi telegrafici”, a explicat Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

De asemenea, numărul tot mai mare de cazuri din ultima perioadă atrage după sine tot mai multe anchete epidemiologice pentru care este nevoie de personal, astfel că s-a apelat și la studenții mediciniști.

"Este necesar să asigurăm capacitatea de lucru, mai ales că avem în vedere o creștere alarmantă a numărului de cazuri. Numărul personalului medical care poate fi angrenat în această activitate este redus, am avut sprijinul medicilor școlari care s-au retras în momentul în care a început activitatea unităților de învățământ și, atunci, am apelat la Universitatea de Medicină Și Farmacie Cluj, care prin studenți pot să ne asigure un suport de forță de muncă. Actualmente avem 100 de studenți care sunt activi la noi, pe care i-am clasificat în 'juniori' - pentru că abia au fost instruiți cum să facă o anchetă, avem și 9 'seniori', studenți care au mai fost cu noi și au mai lucrat, bineînțeles, sub coordonarea personalului DSP. De astăzi (joi - n.red.) avem și sprijinul a 15 medici școlari care au fost detașați la noi după ce, din păcate, școlile au trecut în scenariul 3, online", a spus Moisescu.

Comenteaza