Ustensilele de bucătărie ar putea afecta sănătatea hormonală: specialiștii trag un semnal de alarmă

Ustensilele de bucătărie ar putea afecta sănătatea hormonală: specialiștii trag un semnal de alarmă
ilustrativ | Foto: shopify.com

Experții atrag atenția că multe obiecte cotidiene, de la tigăi antiaderente la caserole din plastic, pot fi adevărate surse de perturbatori endocrini, compuși chimici care interferează cu echilibrul hormonal al organismului.

Potrivit specialistei în microbiotă Marta León, „o parte din ceea ce conțin ustensilele cu care gătim ajunge în farfuria noastră”. Ea subliniază că multe femei se expun zilnic la toxine invizibile eliberate de contactul ustensilelor cu căldura, grăsimea sau alimentele acide, conform lavanguardia, citat de Mediafax.

Printre materialele considerate periculoase se numără:

  • Teflonul, prezent în tigăile antiaderente, care poate elibera „chimicale permanente”;
  • Plasticul, folosit în caserole sau sticle, cu risc de a degaja substanțe toxice la încălzire;
  • Aluminiul, întâlnit în cratițe, cafetiere sau folie, care poate contamina alimentele în timpul gătitului.

Studiile arată că aceste materiale conțin perturbatori endocrini, care pot altera funcționarea sistemului hormonal chiar și în doze foarte mici. Acești compuși chimici pot cauza tulburări menstruale, infertilitate, probleme tiroidiene, modificări ale greutății și alte probleme hormonale.

Un studiu realizat de Universitatea din Granada a detectat niveluri de substanțe perturbatoare endocrin în 100% dintre probele de sânge menstrual analizate la femei spaniole.

Experții recomandă prudență și înlocuirea treptată a ustensilelor periculoase cu alternative sigure, pentru a reduce expunerea zilnică la toxinele invizibile din bucătărie.

Comenteaza