Cură de primăvară cu plante de leac românești. Cum să te menții sănătos

Cură de primăvară cu plante de leac românești. Cum să te menții sănătos
| Foto: piqsels.com

Cu toții ne dorim să ne reîmprospătăm corpul acum că a venit primăvara, pentru a avea o vară cât mai liniștită și sănătoasă. Iată o cură cu plante de leac românești pentru o sănătate ideală.

Primăvara a venit de aproape o lună de zile, iar acum pare că își intră în drepturi și din punct de vedere al vremii. Martie este luna mărțisorului, luna în care ne reîmprospătăm și zâmbim și facem curățenia de primăvară.

Ar tebui să începem să facem mai mult sport în aer liber, să ne pregătim corpul de vară, să avem un stil de viață mai sănătos. Câteodată ne iese, alteori nu.

Iată câteva plante românești pentru o cură cât mai sănătoasă.

Flori de salcâm

Salcâmata este puțin mai pretențioasă decât socata cunoscută de noi toți. Salcâmata e o băutură răcoritoare, cu tradiție printre români încă de pe vremea stră-strămoșilor noștri. Mai mult, nici nu e greu de realizat. Trebuie doar să culegi 20-30 flori de salcâm și să le lași la fermentat între trei și cinci zile împreună cu 8 litri de apă rece, 800 grame miere de salcâm și zeama de la 3 limete. Este important să nu uiți să amesteci măcar de două ori pe zi, iar lingura să fie de lemn, potrivit farmacistuldeserviciu.ro.

Laleaua de grădină

Știm că a trecut deja 8 martie, iar doamnele și domnișoarele s-au umplut de flori. Totuși, aceste flori pot fi mâncate. Petalele de lalele se pot consuma și crude, și fierte. Gospodinele le folosesc pentru a orna salate, aperitive, chiar și gustoasele prăjituri

Coada calului

Aceasta apare în martie și aprilie în fânețe și câmpuri umede. Lăstarii de coada calului pot fi consumați după ce au fost dați prin făină, iar apoi rumeniți prin unt. Poți încerca și o gastronomie internațională! În Japonia, tsukushi, adică coada calului, se prepară în diverse feluri, precum la aburi sau sotate. Desigur, recomandăm din toată inima și ceaiul din coada calului. 

Usturoița

Usturoița se găsește în toată țara, la marginile pădurilor, la deal și la câmpie, pe terenuri sălbatice, de-a lungul drumurilor sau la marginile grădinilor. Se folosețte de peste 6.000 de ani și este unul dintre cele mai vechi codimente folosite în Europa. Poți folosi atât frunzele, cât și florile, fructele, semințele sau rădăcinile. Mai mult, în medicina populară usturoița era folosită ca dezinfectant și pentru tratarea rănilor.

Frunze de ridichi

Frecvent întâlnite în salate, ridichile sunt cunoscute pentru gustul lor aparte. Totuși, puțină lume știe că frunzele lor sunt foarte bogate în nutrienți și vitamine. Ce-i drept, e mai multă muncă decât la tocatul ridichilor, dar măcar acum ai o scuză să scoți sorțul ală drăguț de gospodină din dulap și să-l porți.

Calomfir

Este o plantă foarte cunoscută în România, încă din vremurile de demult. Se folosea intens ca plantă medicinală, pentru ameliorarea reumatismului sau împotriva febrei și a rubeolei, dar și în bucătărie. Frunzele de calomfir trebuie culese înainte ca planta să înflorească și pot fi puse în umplutură sau omletă. De asemenea, merg foarte bine pentru aromatizarea băuturilor răcoritoare.

Barba-caprei

Barba-caprei poate fi pregătită în foarte multe feluri: fiartă, prăjită, gratinată sau coaptă. Cel mai des obișnuia să se gătească rădăcina acestei plante, care are o substanță albicioasă, laptoasă. Este bogată în vitamine și protejează aparatul digestiv, întărește sistemul imunitar, scade nivelul de colesterol din sânge și reduce riscul de accident vascular. În plus, aceasta mai poate fi folosită și ca înlocuitor de cafea, că tot vorbeam mai sus, potrivit iutta.ro.

Comenteaza