Cum se programează pentru vaccinare persoanele sub 65 de ani cu boli cronice

Cum se programează pentru vaccinare persoanele sub 65 de ani cu boli cronice

În etapa a doua a campaniei de imunizare anti-COVID se vor putea vaccina persoanele cu boli cronice, cele peste 65 de ani, precum şi angajații care deservesc activităţi în domenii esenţiale.

Coordonatorul CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00.

Acesta a precizat că persoanele cu vârsta sub 65 de ani, care sunt în evidenţă cu boli cronice, se vor programa "prin medicii de familie".

"Pacienții cu boli cronice, ideal ar fi să se programeze prin medicii de familie. Dacă nu au acces la un medic de familie sau nu au medic de familie, se pot programa prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor, asumându-și că ceea ce declară este conform cu realitatea", a explicat Gheorghiţă.

Categoriile de boli cronice incluse în etapa a doua de vaccinare anti-COVID:

– Diabet zaharat

– Obezitate

– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale

– Afecțiuni cardiovasculare

– Afecțiuni renale

– Afecțiuni oncologice

– Afecțiuni pulmonare

– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

– Afecțiuni hepatice moderate/severe

– Afecțiuni autoimune

– Imunodepresii severe - pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Comenteaza