Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri cu COVID în Israel. Care este explicația

Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri cu COVID în Israel. Care este explicația

Medicul Marius Geanta, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, explică de ce înregistrează Israelul o creștere a numărului de cazuri grave cu COVID, cu toate că este țara care a vaccinat cel mai mult.

Medicul Marius Geanta spune că noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, unele grave, cu care se confruntă Israelul în prezent sunt o consecință a răspândirii tulpinii B.1.1.7, care a devenit dominantă în ultima săptămână. 

"Israel: de ce creste numarul de cazuri, inclusiv cele grave de Covid-19?
In urma cu 30 de zile, Israel intra in al treilea lockdown si se afla intr-o campanie accelerata de vaccinare anti Covid-19.
La acel moment, in sectiile de terapie intensiva erau internati aproximativ 600 de pacienti, iar zilnic se diagnosticau in medie 4.000 de cazuri.
Expertii anticipau ca lockdown-ul prelungit si vaccinarea extinsa vor determina in cateva saptamani o scadere a cazurilor totale si, mai ales, a cazurilor grave de boala.
La acest moment, lucrurile stau complet diferit.
In cursul zilei de ieri, aceiasi experti din Israel au comunicat date ingrijoratoare: 1.100 persoane sunt internate la ATI si aproximativ 6.500 de cazuri sunt diagnosticate zilnic, in medie.
Explicatia cresterii numarului total de cazuri si a numarului de cazuri grave de Covid-19 tine de raspandirea tulpinii B.1.1.7, care a devenit dominanta in ultima saptamana, in Israel.
Atat de mare este pericolul reprezentat de tulpina B.1.1.7, in conditiile in care este prea devreme pentru a cuantifica un efect al vaccinarii in masa asupra controlului pandemiei.
Un calcul epidemiologic realizat in Marea Britanie ne arata, in cifre, dimensiunea pericolului noii tulpini, B.1.1.7.
Daca intr-un oras sunt infectate 10.000 de persoane si fiecare persoana infecteaza in medie 1,1 persoane, intr-o luna numarul infectarilor va ajunge la 16.000. Dintre acestea, 128 vor deceda (la o rata a fatalitatii de 0,8%).
Daca insa tulpina este cu 50% mai transmisibila (cum este cazul pentru B.1.1.7), numarul cazurilor inregistrate dupa o luna, in lipsa masurilor suplimentare de restrictie, va fi de 122.000, iar numarul de decese estimat ar fi de 976", a scris medicul Marius Geanta, pe Facebook.

Noua tulpină a ajuns și în România, unde, până în prezent, au fost confirmate 8 cazuri.

Comenteaza