COPAC: Factorii de risc și cauzele cancerului de sân

COPAC: Factorii de risc și cauzele cancerului de sân

Cauzele cancerului de sân, ca si al multor alte forme de cancer, nu se cunosc cu exactitate dar, cu toate acestea, au fost identificați niște factori de risc.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) enumerează, într-o postare pe Facebook, cei mai importanți factori de risc pentru cancerul de sân:

• Sexul feminin
• Expunerea la radiații ionizante
• Înaintarea în vârstă
• Un număr mic de nașteri
• Predispoziția genetică (existența unor cazuri de boală în familie sau mutații ale unor gene)
• Istoric personal de hiperplazie atipică
• Obezitate
• Expunerea la estrogeni (administrarea contraceptivelor orale, de exemplu)
• Consumul de alcool

COPAC subliniază că "prezența unui factor de risc sau a mai multora, nu înseamnă neapărat ca boala se va dezvolta, însă, acest lucru determină creșterea posibilității de apariție a cancerului".

Sfatul specialiștilor este ca "în cazul în care aveți vreun simptom care să vă ducă cu gândul la o afecțiune oncologică" să vă programați pentru un control.
 
"Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a căutat să pună împreună informațiile publice existente și să ofere un instrument cu informații utile despre furnizorii de servicii medicale oncologice de stat sau privați. Totodată, am adăugat informații și despre centre de îngrijiri paliative.
 
Regăsiți toate informațiile pe site-ul COPAC – Călătoria Pacientei cu Cancer de sân. Vrem să vă fie de folos atunci când veți avea nevoie să îndrumați sau să fiți îndrumat. Multă sănătate și viață bună!" – mai transmite COPAC pe pagina sa de socializare.

Simptomele care ar trebui să ne trimită la un control

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate.

Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân, scrie canceruldesan.ro.

Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:

  • Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte (chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct);
  • Rash (iritație), încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
    Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
  • Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
  • Rash (Iritație) în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
    Retragerea mamelonului spre interior;
  • Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

În cazul în care identificați o schimbare inexplicabilă în forma sau dimensiunea sânilor, mai ales dacă aceste modificări sunt unilaterale, este bine să cereți părerea unui specialist (deși este normal ca o femeie să aibă un sân puțin mai mare decât celălalt, în cazul în care această asimetrie este recentă, ea trebuie verificată).

Uneori, cancerul de sân se poate răspândi la nivelul ganglionii limfatici sub braț sau în jurul claviculei provocând un nodul sau o umflătură, chiar înainte ca tumora din țesutul mamar să fie suficient de mare pentru a fi simțită. Orice umflătură a ganglionilor limfatici ar trebui, de asemenea, raportată medicul specialist.

Cu toate că oricare dintre aceste simptome pot apărea și din alte cauze, altele decât cancerul de sân, este recomandat să le aduceți la cunoștință medicului de familie, astfel încât acesta să poată depista cauza sau eventual să continue investigarea prin analize și teste suplimentare.

Deoarece mamografia nu depistează 100% toate cazurile de cancer de sân, este important ca orice femeie să fie conștientă de orice modificare apărută la nivelul sânilor și să cunoască semnele și simptomele unui cancer de sân. Prin efectuarea unei autoevaluări lunare a stării de sănătate a sânilor, fiecare femeie va fi capabilă să identifice mai ușor orice modificare apărută. Pe de altă parte, trebuie să țineți cont de faptul că prezența unora dintre simptomele prezentate mai sus, nu înseamnă în mod automat instalarea cancerului de sân.

Comenteaza