Cherecheș: Persoanele nevaccinate, care au avut COVID, se pot infecta mai repede decât cele vaccinate

Cherecheș: Persoanele nevaccinate, care au avut COVID, se pot infecta mai repede decât cele vaccinate

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheş susţine că persoanele nevaccinate, care au avut COVID-19, se pot infecta mai repede decât cele vaccinate.

Profesorul clujean Răzvan Cherecheş afirmă că riscul de infectare este mai mult decât dublu în cazul persoanelor nevaccinate.

„Întrebare - dacă am avut deja infecţia COVID-19, mai are sens să mă vaccinez? Răspuns - DA! Persoanele nevaccinate care au avut anterior infecţia COVID-19 au un risc de reinfecţie de 2,34 ori mai mare în comparaţie cu persoanele vaccinate”, a explicat Răzvan Cherecheş pe Facebook.

Cherecheș mai spune și că nivelul de anticorpi obţinut prin vaccinare este chiar şi de 10 ori mai mare decât cel obţinut prin infectare.

„Vaccinurile dau niveluri de anticorpi chiar şi de 10 ori mai mari, în comparaţie cu a celor care au trecut deja prin infecţie + imunitatea naturală scade relativ repede la multe persoane. Persoanele care au trecut prin infecţie şi au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin cu ARN mesager au avut niveluri de anticorpi de 100 de ori mai mari”, precizează Cherecheş.

Astfel, concluzia expertului în sănătate publică este că persoanele care au trecut prin boală ar trebui să se protejeze prin vaccinare.

Comenteaza