CE: Testul HPV să fie propus femeilor între 30 şi 65 de ani la fiecare cinci ani

CE: Testul HPV să fie propus femeilor între 30 şi 65 de ani la fiecare cinci ani

Comisia Europeană recomandă extinderea unor investigații tip screening pentru depistarea timpurie a unor tipuri de cancer în UE.

Comisia recomandă ca testul HPV (infecţie cu papilomavirus uman) să fie propus femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 65 de ani la fiecare cinci ani, mai degrabă decât examenul citologic („testul Papanicolau”). Pentru depistarea cancerului colorectal, sunt recomandate teste imunochimice din fecale la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani pentru a determina necesitatea unei monitorizări prin endoscopie.

Comisia propune, de asemenea, introducerea screening-ului pentru cancerul pulmonar, cancerul de prostată şi, în anumite condiţii, cancerul de stomac.

În cazul cancerului pulmonar, se preconizează un screening pentru fumătorii înrăiţi şi foştii fumători înrăiţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 75 de ani.

În cazul cancerului de prostată, se propune introducerea unui test (antigen specific de prostată) pentru bărbaţii cu vârsta de până la 70 de ani, cu un RMN suplimentar ca test de urmărire.

Comisarul UE, Stella Kyriakides, propune să fie extinsă și depistarea cancerului de sân, de la femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, la cele între 45 şi 74 de ani.

În cele din urmă, responsabilul european recomandă screening-ul pentru cancerul de stomac în ţări sau regiuni în care incidenţa şi rata mortalităţii acestui cancer sunt ridicate.

Stella Kyriakides şi-a exprimat speranţa că aceste recomandări vor fi aprobate de către Consiliu – instituţie care reprezintă statele membre – până în decembrie.

Comenteaza