Ce spune ministrul Sănătății despre testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul UE

Ce spune ministrul Sănătății despre testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul UE
| Foto: g4media.ro

Autoritățile iau în calcul testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un test PCR, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, în contextul apariției noii tulpini Omicron.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, vineri, că în şedinţa de Guvern s-a discutat despre propunerea Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un test PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini OMICRON, el arătând că nu a existat niciun conflict cu Raed Arafat şi că trebuie văzut dacă o astfel de măsură poate fi aplicată, ţinând cont şi că este perioada Sărbătorilor de iarnă.

„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu un teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini”, a spus Rafila, potrivit news.ro.

Ministrul a precizat că este importantă şi aplicabilitatea unei măsuri. „Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi face acest lucru, dacă discuţi şi de prelevarea probei la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, a precizat social-democratul, după o întâlnire cu medicii de familie.

Despre discuţia din şedinţa de Guvern, ministrul Sănătăţii a spus că ”nu a avut niciun fel de dispută cu dl. Arafat”. ”Nu a exista niciun fel de dezbatere în contradictoriu”, a mai precizat Rafila.

loading...
Comenteaza