Ce se întâmplă cu certificatul verde. Când va fi luată decizia finală

Ce se întâmplă cu certificatul verde. Când va fi luată decizia finală
| Foto: digi24.ro

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat că și-ar dori ca certificatul verde să intre în vigoare încă din această lună.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat la Digi24 că adoptarea acestui certificat este un instrument de sănătate publică ce poate încetini transmiterea bolii, dar implementarea lui reprezintă în final o decizie strict politică.

„Eu sunt un adept al acestui certificat, dar am învăţat în această perioadă că trebuie să-i las pe cei care se pricep mai bine, medicii şi specialiştii în sănătate. Ca părere personală, cred că e nevoie de certificat verde, în acelaşi timp cu măsuri care să-i păzească pe cei care nu pot să se vaccineze. Eu am văzut punctul de vedere al ministrului Rafila, pe care îl susţin în totalitate”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică, la Digi24.

Întrebat când va fi adoptat actul normativ care să reglementeze implementarea certificatului verde COVID la locul de muncă, Grindeanu a răspuns: „Nu suntem singuri şi nici nu avem majoritatea singuri, avem o majoritate confortabilă împreună cu partenerii de guvernare, cu PNL-ul și UDMR-ul.  În acest moment, Parlamentul e în vacanţă, dar ceea ce a spus ministrul Rafila cred că e extrem de important: că e nevoie să ne pregătim şi pe toate celelalte componente - pe ce înseamnă spitalele, pe ce înseamnă antiviralele în farmacii”, a menționat vicepremierul.

Întrebat dacă am putea avea, totuși, o adoptare a certificatului verde încă din această lună, eventual după convocarea Parlamentului într-o ședință de urgență, Sorin Grindeanu a spus: „Repet, e o dorință personală, dincolo de... Eu am un singur vot, sunt şi deputat şi pot să votez într-un singur mod. Eu, da, mi-aş dori să existe acest (certificat – n.r.)”, a menționat viceprim-ministrul social-democrat.

Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PSD a respins ideea conform căreia actul normativ care să impună obligativitatea certificatului verde a fost amânat de teama bazinului electoral al partidului AUR, ai cărui susținători nu sunt de acord cu implementarea acestei măsuri. „Nu poate să vorbească PSD-ul de o teamă din partea unui bazin electoral. PSD-ul este cel mai mare partid din România şi a fost tot timpul în aceşti 30 de ani. Ştiţi, dacă vorbeam doar din punct de vedere electoral, probabil că era bine să nu intrăm la guvernare şi să-i lăsăm să se ducă până la capăt. Nu! Am luat decizii curajoase, cum trebuie să fie şi altele care sunt convins că vor fi luate în 2022”, a punctat vicepremierul Grindeanu.

 

Comenteaza