Ce recomandări de vaccinare au românii. Vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech va fi comercializat sub denumirea Cominraty

Ce recomandări de vaccinare au românii. Vaccinul produs de Pfizer şi BioNTech va fi comercializat sub denumirea Cominraty
| Foto: mediafax.ro

Vom primi vaccinul odată cu celelalte ţări din Uniunea Europeană şi vom face vaccinarea conform prospectului european al serurilor autorizate.

Cei mai mulţi oameni sunt interesaţi de efectele adverse ale vaccinului.

Există recomadarea să nu fie vaccinaţi cei care au o alergie cunoscută la unul dintre componentele vaccinului. Dacă, după prima doză de vaccin, a fost înregistrată o reacţie alergică, a doua nu mai trebuie făcută. Toţi cei vaccinaţi trebuie să rămână sub supraveghere 15 minute, în cazul în care va apărea o reacţie adversă.

Să ştii că personalul din cabinetele de vaccinare trebuie să fie atent şi la cei cărora le este frică de injecţii sau au emoţii mari şi riscă să leşine. Dar dacă nici nu ţi-e frică de ac şi nici nu faci o reacţie adversă, să ştii că poţi să mergi cu maşina să te vaccinezi, serul nu afectează capacitatea de a conduce. 

Cele mai frecvente reacţii sunt uşoare şi moderate. Sunt durere sau mâncărime în locul în care este făcută injecţia, dureri de cap, dureri musculare sau greaţă. Efecte adverse rare, la unul din o mie de pacienţi au fost umflarea ganglionilor şi insomie.

La mai puţin de unul din zece mii de oameni testaţi a apărut şi paralizia facială temporară. Sunt trecute şi reacţii anafilactice, adică alergii severe, dar nu sunt date despre apariţia acestora în timpul testării clinice.

Nu vor fi vaccinaţi copiii de mai puţin de 16 ani. Cât despre femeile însărcinate, acestea vor fi vaccinate doar dacă avantajele vaccinării suficient de mari încât să depăşească un eventual pericol asupra fătului. Nu sunt studii asupra trecerii componentelor vaccinului în placentă sau în laptele matern. 

UE a aprobat luni primul vaccin împotriva coronavirusului care va fi utilizat pentru imunizarea cetăţenilor Uniunii. 

Comenteaza