P Ce este colina și care este rolul ei? Alimente bogate în colină

Ce este colina și care este rolul ei? Alimente bogate în colină

Colina este implicată în funcționarea normală a creierului, a ficatului, dar și a sistemului cardiovascular, fiind astfel esențială în funcționarea normală a celulelor organismului. Mai exact, aceasta reprezintă un precursor al neurotransmițătorului acetilcolină, care este direct implicată în sănătatea funcției cerebrale.

Colina mai este asemănată cu vitaminele din complexul de B-uri, pentru că joacă un rol important în funcționarea și creșterea normală a celulelor, dar și pentru funcționarea sistemului hepatic, ajutând la eliminarea toxinelor din organism (detoxifiere).

Fiind precum o vitamină hidrosolubilă, colina intervine în degradarea acizilor grași și a anumitor acizi aminați și a glucozei, împiedicând depunerea colesterolului pe pereții arteriali. Colina nu poate fi distrusă de căldură sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea și oxigenul o pot deteriora.

Colina joacă roluri importante în protejarea pielii față de factorii de mediu. Totodată, protejează părul prin întârzierea procesului de albire al acestuia, împiedică depunerea colesterolului, contribuind inclusiv la eliminarea substanțelor toxice din organism, ajutând astfel atât ficatul cât și vezica biliară în procesele lor zilnice.

Indicațiile terapeutice ale colinei  

Ca majoritatea vitaminelor din complexul de B-uri, și colina susține energia organismului și menține functia creierului la un nivel optim. Având numeroase beneficii, acest nutrient mai este recomandat pentru: ameliorarea capacității de memorare, tratarea alcoolismului și a aterosclerozei, pentru hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroză hepatică, amețeli, ulcer gastric, dureri de inimă, blocaj renal, inflamațiile pielii și ale limbii. În plus, colina menține metabolismul cât mai active, astfel ajutând la păstrarea aceleiași greutăți corporale mai mult timp.

De asemenea, colina este indispensabilă persoanelor care au probleme cu căderea părului sau unghii fragile și casante. Pentru acestea, doza zilnică indicată de specialiști este de 0,3 mg (300 mcg).

Alimente bogate în colină

Cele mai bogate surse alimentare de colină sunt: organele (ficatul, rinichii, creierul, inima), galbenușul de ou, drojdia de bere, germenii proaspeți, arahidele, migdalele, verdețurile, fasolea roșie, cartoful roșu, conopida, broccoliul, varza de Bruxelles, anumite semințe, quinoa, tărâțele de orez, boabele de soia, porumbul, peștele, lecitina, dar și mazărea.

Remediu pentru ficat pe bază de colină

Benesio Hepafort contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorită extractelor de silimarină, anghinare și a colinei. Armurariul contribuie la protecția ficatului (având potențial de detoxifiere) și susține digestia. Anghinarea ajută la detoxifierea și la susținerea fluxului de suc digestiv, menține sănătatea ficatului, contribuie la confortul intestinal și menține nivelul normal al lipidelor sangvine.

Despre colină, așa cum povesteam anterior, contribuie la menținerea funcției normale a ficatului și la metabolismul normal al homocisteinei, lipidelor și a macronutrienților din organism. Produsul se poate achiziționa din oricare farmacie Catena din țară. Produsul poate fi achizitionat si din orice farmacie online Catena, prin intermediul partenerului Springfarma.com.

Etichete
Comenteaza