Video Cât câștigă un medic în Irlanda vs. România. Un cunoscut medic din Cluj și-a publicat fluturașul de salariu

Cât câștigă un medic în Irlanda vs. România. Un cunoscut medic din Cluj și-a publicat fluturașul de salariu

Medicul Paul Oargă, care a lucrat timp de 3 ani ca medic rezident pe secția ATI și paramedic la SMURD Cluj-Napoca, și care a devenit cunoscut pentru clipurile sale educative de pe Youtube, s-a mutat anul trecut în Irlanda pentru a a-și continua studiile și pentru a avea o altfel de experiență de muncă. 

Într-un clip postat pe platforma video a vorbit despre condițiile din spitale pentru medici și despre salariul pe care îl primește în Irlanda. Acesta este dublu față de cel câștigat în România, dar este de menționat că Irlanda este o țară scumpă.

”Mă trezesc la 6 dimineața, după care alerg sau merg cu bicicleta la spital. Ce îmi place este că, la spital sunt vestiare, sunt dușuri. Nu trebuie să îmi pun echipamentul de acasă. Sunt lucruri normale aici. Este săpun, este prosop, lucruri care nu sunt în România în toate spitalele. 

La ora 8.00, există o sesiune de pitching în care consultanții, așa se numesc medicii primari, ne prezintă diferite subiecte sau noi facem diferite prezentări. La 9.00 începe munca propriu-zisă în sala de operație. 

Concediu este 30 de zile pe an, plus 10 - 15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1.500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi. 

Am aici și fluturașul de salariu primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe.  Ei au un sistem progresiv de taxare. Până la o sumă ești taxat cu 20%, iar peste cu 40%. În acest moment, eu sunt taxat 40% și după taxe rămân cu 1.900 de euro net, la două săptămâni. Sunt niște bani buni, care îți permit să duci o viață bună, chiar și aici în Irlanda, unde chiria este destul de scumpă. Chiria pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună. 

Taxele care sunt aplicate la aceste sume sunt cele de pensii, asigurări sociale și cycle to work, un program prin care îți poți cumpăra o bicicletă și se deduce din taxe. Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani. 

Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți”, a spus medicul clujean. 

În România, la Cluj-Napoca, medicul a fost angajat la Institutul Regional de Gastro Hepatologie, dar lucra la Spitalul Clinic Judetean Cluj. "În luna septembrie 2021, am câștigat 6.124 de lei, fără gărzi, fără sporuri de sâmbătă-duminică. Problema noastră a rezidenților este că gărzile nu se plătesc în primii doi ani și jumătate”, a mai spus medicul. 

Așasar, dacă în România salariul lunar ajungea sprea 1.500 de euro, în Irlanda primește 4.000.

Mărturia dură a unui tânăr medic specialist ATI: "Nu credeam că îmi voi număra mărunțișul din ghiozdan ca să văd dacă pot să-mi cumpăr o cafea" 

Mărturia unui tânăr medic specialist ATI a devenit virală, confirmând problemele mari in sistemul medical românesc. Mirela Ciobănescu dezvăluie problemele pe care le are, după șase ani de facultate și cinci ani de rezidențiat, precizând că nu este vorba despre un caz personal, ci despre realitatea din viața multor alți colegi de-ai ei.

„Daca imi spunea cineva ca o sa fiu medic specialist ATI si astia vor fi banii mei la 2 luni de la specialitate, cu nota de promovare a examenului de specialitate printre primii 10% pe tara, nu credeam. Nu e doar realitatea mea, ci a multora dintre colegii mei.

– Nu credeam ca mi voi numara maruntisul din ghiozdan ca sa vad daca pot sa imi cumpar o cafea in drum spre spital.

– Nu credeam ca nu voi avea posibilitatea de a-mi plati taxele de participare la congresele noastre nationale de ATI, in conditiile in care se doreste actualitate si profesionalism din partea noastra zi de zi.

– Nu credeam ca a scoate un post de medic specialist la concurs intr-un spital de stat este un proces atat de anevoios si nimeni nu iti poate spune cat va dura. Asa ca, nici tu nu stii daca lunile urmatoare te vor prinde tot somer sau angajat cu carte de munca.

– Nu credeam si nu as fi crezut daca nu traiam pe propria-mi piele ca fara certificatul de medic specialist eu nu exist si nu imi va fi permis sa efectuez garzi pe numele meu nici macar ca rezident de anul al V-lea, iar in felul asta voi ramane cu rate neplatite la banca

– Nu credeam ca la varsta de 30 de ani, dupa 6 ani de facultate in care am primit bursa de studiu si dupa 5 ani de rezidentiat, cu un examen de specialitate promovat cu media generala de 9.33, eu inca voi fi intretinuta de parintii mei si voi primi pachet de acasa, pentru ca parcursul obtinerii actelor de specialist, a obtinerii unui post de medic specialist ATI va dura atat de mult.

– Am fost naiva sa cred ca examenul nostru european avea sa fie cea mai grea parte- de fapt, era singurul lucru care depindea de mine, si deci, cel mai usor.

Cat despre restul… ramane sa aflam.

Asa ca, dragi colegi mai mici, poate voi puteti invata ceva din asta si veti reusi sa schimbati macar o parte dintre lucruri in favoarea voastra, asa cum trebuie sa fie.

E greu sa iti mentii focusul doar pe ceea ce faci, sa muncesti cu drag si spor cand tu nu ai ce pune pe masa.

Am facut aceasta postare din dorinta de a arata ca nu toti medicii sunt spagari cum se presupune. Ba chiar, cei la inceput de drum traiesc de pe-o zi pe alta in speranta unor vremuri mai bune”, este postarea medicului.

Comenteaza