Care este simptomul subtil al cancerului intestinal. Diagnosticul precoce îți poate salva viața

Care este simptomul subtil al cancerului intestinal. Diagnosticul precoce îți poate salva viața
| Foto: sanatatenonstop.ro

Medicul Belinda Griffiths a povestit cum modificările persistente, dar subtile ale mişcărilor intestinale ar putea fi un semn de cancer, iar depistarea timpurie ar putea salva vieţi.

Modificările persistente, dar subtile ale mişcărilor intestinale ar putea fi un semn de cancer, a afirmat un medic. Există o serie de semne ale bolii, iar dacă aceasta este depistată la timp, există adesea şanse mai mari de supravieţuire. Bowel Cancer UK a explicat cum cancerul intestinal este un tip de boală tratabilă şi vindecabilă "mai ales dacă este diagnosticat la timp", potrivit Mirror.

Medicul Belinda Griffiths, care face controale speciale pentru a depista cancerul la The Fleet Street Clinic, a subliniat că „simptomele cancerului intestinal pot fi subtile şi pot fi adesea confundate cu simptomele altor boli mai puţin grave. Este important de reţinut că majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu au cancer intestinal, dar simptomele nu trebuie ignorate doar în cazul în care este vorba de acesta”.

Medicul de familie afirmă că „ar trebui să evidenţiaţi preocupările şi simptomele care sunt prezente mai mult de trei săptămâni medicului dumneavoastră, astfel încât acesta să poată investiga cauza. Întârzierea investigaţiei ar putea duce la diagnosticarea cancerului intestinal într-un stadiu ulterior”.

Doctorul Belinda a spus că schimbarea persistentă şi inexplicabilă a obiceiului intestinal, cum ar fi faptul că are scaune mai frecvente, constipaţie sau scaune mai moi, care durează mai mult de şase săptămâni, este un semn comun. Bowel Cancer UK spune că unul din 15 bărbaţi şi una din 18 femei vor fi diagnosticaţi cu cancer intestinal în timpul vieţii.

Potrivit organismului de sănătate, medicul de familie poate efectua o serie de teste: „De obicei, va efectua o simplă examinare a fundului dumneavoastră, cunoscută sub numele de examinare rectală digitală (DRE), şi vă va examina burta (abdomenul)”. Există anumiţi factori de risc cunoscuţi, deşi faptul că aveţi unul sau mai mulţi factori de risc nu înseamnă însă că veţi avea cu siguranţă cancer intestinal. Deşi este foarte dificil de cercetat legătura dintre dietă şi cancer, studiile au arătat că anumite alimente pot afecta cu siguranţă riscul de cancer intestinal.

Cancerul intestinal poate fi înlăturat cu o serie de tratamente, în funcţie de locul în care se află şi de gradul de răspândire a acestuia:

•  Intervenţie chirurgicală - secţiunea canceroasă a intestinului este îndepărtată. Este cel mai eficient mod de a vindeca cancerul intestinal şi, în multe cazuri, este tot ce aveţi nevoie;

• Chimioterapie - în cazul în care se utilizează medicamente pentru a distruge celulele canceroase;

• Radioterapie - se utilizează radiaţii pentru a distruge celulele canceroase;

• Terapii ţintite - un grup mai nou de medicamente care sporeşte eficienţa chimioterapiei şi previne răspândirea cancerului.

Comenteaza