Campanie: "Fii atent la A, B, C, D!"

Campanie:
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) organizează o serie de evenimente în perioada 25-28 iulie, în mai multe zone din ţară, inclusiv în județul Cluj, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.

Manifestările vor avea loc în localitățile Turda (jud. Cluj), Braşov, Iaşi, Constanţa, Giurgiu, Alexandria şi Bucureşti, unde se vor desfășura campanii de informare în rândul populaţiei cu privire la modul de transmitere a hepatitelor virale (A, B, C, D), precum şi la prevenirea infectării cu aceste virusuri. Literele volumetrice realizate ne vor ajuta în acest sens, ca suport pentru întrebările celor interesaţi să primească răspunsuri corecte, specializate. Un alt element specific al acţiunilor dedicate din acest an vor fi baloanele albe şi albastre ce vor fi înălţate, pentru a atrage atenţia tuturor asupra existenţei virusurilor hepatice şi să se gândească de două ori la riscurile de infectare, înainte de a întreprinde o acţiune (ex. tatuarea, actul sexual pasager neprotejat, folosirea în comun a acelor sau a obiectelor tăietoare, care facilitează contactul cu sângele infectat etc.).

Baloanele umplute cu heliu vor fi înălţate luni, 28 iulie, la Turda-Cluj, din faţa Salinei (ora 15.00), la Bucureşti, de pe terasa hotelului Howard Johnson (ora 13.00), la Constanţa, City Park Mall (ora 15.00).

Şi în alte localităţi din ţară vor fi împărţite materiale informative până la începutul lunii august, cum ar fi Sibiu, Piatra Neamţ, Timişoara, Oradea, Galaţi, Bacău, Suceava, Craiova.

"Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei reprezintă momentul oportun să atragem atenţia populaţiei, dar şi autorităţilor că hepatita este o afecţiune ce nu trebuie ignorată. Prin mediatizarea şi popularizarea acestui eveniment sperăm să încurajăm oamenii, indiferent de vârstă sau zona din care provin, să se confrunte cu această boală care face ravagii la nivel mondial, să conştientizeze că există şi să nu o ignore, deci să ia măsurile preventive necesare. În România, vorbim de peste 600.000 de persoane care sunt infectate cu virusul hepatitei C şi aproape un milion infectate cu virusul hepatitic B. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii în întreaga lume", afirmă Marinela Debu, preşedintele APAH-RO.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) este membru al Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA) şi al Alianţei Mondiale a Hepatitei (WHA).

APAH-RO (www.hepato.ro) este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul "Pentru drepturile tale!", organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Activitatea organizaţiei se bazează pe lobby pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor.

 

 

Comenteaza