Bolnavii de cancer intervin în scandalul Rafila - Achimaș! Vor ieși în stradă la proteste

Bolnavii de cancer intervin în scandalul Rafila - Achimaș! Vor ieși în stradă la proteste

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunţă că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC).

"Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii. Acesta pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet. Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu. Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară - orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea", se arată într-un comunicat emis, duminică, de FABC.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer anunţă că a organizat, în perioada 1-4 iunie, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema "Ziua Supravieţuitorilor de Cancer", în contextul noii legi cu acelaşi nume.

În context, FABC a hotărât apărarea "cu orice preţ" a Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, prin acţionarea Ministerul Sănătăţii în instanţă şi demararea protestelor în stradă.

"Pe lângă temele de interes specifice oncologiei, susţinute de specialişti dedicaţi tratării pacienţilor, FABC a hotărât, prin vocea asociaţiilor membre, apărarea cu orice preţ a PNPCC, acţionând Ministerul Sănătăţii în instanţă, la epuizarea celor 180 de zile în care Ministerul era obligat să scrie normele şi să implementeze Planul legiferat, urmat de proteste în stradă. FABC nu va mai permite niciunui ministru să îşi pună semnătura pe certificatele de deces ale pacienţilor cu cancer din România! Ne-am săturat să pierdem 20000 de pacienţi în fiecare an, prin decese evitabile şi să avem cu 48% mai multe decese faţă de media europeană! Orgoliile şi cinismul Ministerului Sănătăţii fac 152 de victime în fiecare zi. Dacă va fi cazul, vom duce drama pacienţilor cu cancer din România, în Parlamentul Europei precum şi la CEDO", arată comunicatul menţionat.

În cadrul Conferinţei Naţionale FABC, consilierul prezidenţial conf. dr. Diana Loreta-Păun a transmis că acest plan reprezintă un pas către normalitate.

Amintim, în luna octombrie a anului trecut, România anunţa un plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului, avându-l ca iniţiator şi coordonator ştiinţific al grupului de lucru pe profesorul şi deputatul clujean Patriciu Achimaş Cadariu. Planul a devenit lege, care a fost promulgată tot atunci de preşedintele Klaus Iohannis.

Acum, ministrul Alexandru Rafila a lansat un alt plan de combatere a cancerului. Patriciu Achimaş Cadariu s-a declarat şocat de ceea ce se întâmplă şi crede că ministrul Rafila a vrut să-şi treacă planul „pe persoană fizică”, în nume propriu, deşi la elaborarea lui au lucrat sute de specialişti.

Comenteaza