Atenție la căpușe! Au apărut primele cazuri de înțepături/ Ce facem dacă suntem mușcați

Atenție la căpușe! Au apărut primele cazuri de înțepături/ Ce facem dacă suntem mușcați
| Foto: Depositphotos.com

Începând cu luna aprilie şi până în noiembrie, căpuşele sunt active. Odată cu creşterea temperaturilor, au apărut şi primele cazuri de persoane cu mușcături.

Abia a înverzit natura, că au și apărut primele cazuri de mușcături provocate de căpușe - de exemplu, în ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane înțepate au cerut ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babeş Timişoara.

„Cei mai mulţi pacienţi s-au prezentat la Camera de Gardă a unităţii sanitare, au fost consultaţi şi au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar şi indicaţii pentru investigaţii post muşcătură căpuşă şi au fost îndrumaţi către Unităţile de Primiri Urgenţe pentru extragerea căpuşelor. Nu puţini au fost cei care au discutat telefonic cu colegii mei pentru a afla care sunt paşii care trebuie făcuţi după ce au fost muşcaţi de insecte. Este foarte important să îndepărtăm căpuşa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma muşcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas. Îndepărtarea căpuşei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, şi asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenţiei, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp şi poate transmite în continuare bacteria Borrelia”, spune asist. univ. dr. Mirela Turaiche - medic specialist boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, potrivit Mediafax.

Căpușele sunt paraziți externi. Se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. Trebuie spus, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor. În țara noastră specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Cum ne ferim de expunerea la căpușe?

- Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe;
- La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje;
- Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă;
- În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
- Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii);
- Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %;
- Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție;
- La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
- Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa;
-Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:
-Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore;
-Virusul care provoacă Encefalita de Căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Comenteaza