Câți bani a strâns ANAF din taxarea cifrei de afaceri a corporațiilor, la un an de la demersul AFACERI.news
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Sep 2024, 13:19
- Economie
- Ascultă știrea
Vă mai amintiți de investigația AFACERI.news din urmă cu un an numită sugestiv LISTA CĂPUȘELOR? Era vorba de corporații imense care declarau pierdere sau profit infim în România la niște cifre de afaceri aiuritoare.
jurnaliștii de la AFACERI.news le-au numit CĂPUȘE pentru că asta făceau: extrăgeau tot ce era benefic în economie și ignorau complet impozitul pe profit. Tăvălugul mediatic INIȚIAT AICI DE AFACERI.news a fost atât de amplu încât a dus la schimbarea legislației și impozitarea corporațiilor pe cifra de afaceri.
"Scepticii ne persiflau spunându-ne că demersul e oricum inutil, deorece corporațiile-căpușă vor găsi metode noi de a se feri de plata vreunei sume suplimentare la buget. Dar cifrele ANAF primite recent ne demonstrează că am avut dreptate: demersul LISTA CĂPUȘELOR a dat roade. De miliarde! TAXA CĂPUȘELOR a fost încasată și a redus presiunea fiscală care ar fi omorât micile afaceri, IMM-urile și antreprenorii", scriu cei de la AFACERI.news.
Calculul din urmă cu 1 an de zile estima o sumă de 4 miliarde de lei neîncasată la buget în lipsa TAXEI CĂPUȘELOR
Afaceri.news a calculat în urmă cu 1 an ce s-ar fi întâmplat dacă aceste companii rău-platnice ar fi fost impozitate cu 1% ÎNAINTE DE demersul echipei jurnalistice.
"Am creat uriașul val mediatic căruia niciun politician la putere nu i-a putut sta în cale, fapt ce a dus, fără drept de contestare, la apariția acestui impozit NECESAR și ECHITABIL", scrie sursa citată.
Prin urmare, la o cifră de afaceri totală de 119.038.575.114 RON (să nu vă pierdeți în cifre vă traducem nou: puțin peste 119 miliarde de lei), aceste 53 de căpușe ar fi avut de plată, aplicând procentul de 1%, un impozit pe cifra de afaceri de 1,19 miliarde de lei, adică peste 238 de milioane de euro.
Ați citit bine: 238 de milioane de euro DOAR de la cele 53 de companii care au raportat PROFIT ZERO din totalul de 484 de companii cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro (de notat că marea majoritate a acestora au raportat sume infime drept profituri, așa cum am detaliat în episodul 2 ȘMECHERII din COMERȚ și episodul 3 PARAZIȚII din FARMA).
Dacă adăugăm la calculul nostru și impozitul pe cifra de afaceri aferent “căpușelor fără pedigree”, cele care au raportat profituri, dar mai mici de 1% din cifra de afaceri, chiar și scâzând impozitul plătit de acestea, ajungem la aiuritoarea sumă de 4,3 miliarde de lei. Adică 860 de milioane de euro, o gură de oxigen bugetară care nu a venit înainte de adoptarea TAXEI CĂPUȘELOR.
ANAF a prezentat cifrele după 1 an: nu au fost 4 miliarde, dar aproape 3 miliarde de lei au intrat la buget prin demersul inițiat de AFACERI.news
Timpul a dovedit că AFACERI.news a avut dreptate. Dacă nu ar fi fost acest impozit suplimentar pe cifra de afaceri, încasările din impozitul pe profit ar fi rămas la 13 miliarde de lei în prima jumătate din 2024, nivel similar cu încasările din perioada similară din 2023.
Creşterea încasărilor bugetului de stat din impozitul pe profit a venit aproape exclusiv din impozitul minim pe cifra de afaceri a companiilor mari şi din impozitul suplimentar pe profitul băncilor şi companiilor din petrol şi gaze, rezultă dintr-un răspuns transmis ZF de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
Creşterea totală de încasări din impozitul pe profit a fost de 2,8 mld. lei, din care doar din impozitele suplimentare amintite statul a adunat în plus 2,5 mld. lei.