Atenție, fumători! Țigările electronice provoacă inflamații mai grave decât cele cu tutun - studiu

Atenție, fumători! Țigările electronice provoacă inflamații mai grave decât cele cu tutun - studiu

Datele unui studiu recent arată că fumatul țigărilor electronice este chiar mai dăunător pentru plămâni decât fumatul țigărilor de tutun standard.

Astfel, persoanele care optează pentru țigări electronice sau vape prezintă o inflamație pulmonară mai mare pe imagistică în comparație cu fumătorii și nefumătorii de țigări – conform unor descoperiri publicate în Journal of Nuclear Medicine. 

Încercând să evite consecințele extrem de grave ale fumatului de tutun, utilizarea țigărilor electronice a crescut semnificativ în ultimii ani dar autorii noului studiu avertizează că ceea ce este prezentată drept o „alternativă mai sigură” pe baza anumitor măsuri, vin însă cu riscuri inerente. 

„Utilizarea țigărilor electronice (EC) a crescut dramatic, în special în rândul adolescenților și adulților tineri; ca și consumul de țigări, acestea pot provoca inflamații pulmonare și pot crește riscul de boli pulmonare”, subliniază primul autor al studiului, dr. Reagan Wetherill, , de la Departamentul de Psihiatrie alături de colegii săi de la Școala de Medicină Perelman care au folosit date derivate din scanările PET a 15 participanți la studiu – 5 utilizatori EC, 5 fumători de țigări și 5 nefumători – pentru a evalua modul în care vapingul afectează sănătatea pulmonară a utilizatorilor – relatează healthimaging.com, preluat de rohealthreview.ro.

Legarea crescută între radiotracer și iNOS semnalează niveluri mai mari de inflamație, fiind chiar ceea ce au observat experții la examenele utilizatorilor de țigări electronice: inflamația acestora a fost mai mare decât cea a fumătorilor de țigări și a nefumătorilor.  

De asemenea, s-a constatat o corelație între inflamația utilizatorilor de EC și prezența concentrațiilor de factor de necroză tumorală α citokinelor proinflamatorii în sângele lor, care este un marker al leziunii țesutului pulmonar.

„Am găsit dovezi preliminare că utilizatorii de EC au avut o inflamație pulmonară mai mare decât fumătorii de țigări și nu fumau/vape niciodată, cu o asociere pozitivă între măsurile pulmonare și periferice ale inflamației”, au explicat autorii cercetării, conform surselor citate, sugerând totodată că imagistica PET ar putea fi utilizată în viitor ca o modalitate neinvazivă de a investiga în continuare impactul utilizării pe termen lung a țigărilor electronice asupra plămânilor. 

Comenteaza