Arafat: Este foarte posibil ca doza a treia să fie necesară pentru recunoașterea continuității certificatului COVID

Arafat: Este foarte posibil ca doza a treia să fie necesară pentru recunoașterea continuității certificatului COVID

Șeful DSU, medicul Raed Arafat, a declarat că este foarte posibil ca pe viitor certificatul verde să fie recunoscut doar în cazul persoanelor care au făcut și cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19.

”Este foarte posibil să se ia decizia ca doza a treia să fie una necesară pentru recunoașterea continuității certificatului și a imunității”, a declarat Arafat, marți dimineața, la Antena3.

 ”Ce am vorbit eu se referea la decizia la nivel european, că poate urmează să se ia. Eu am dat exemple care au aplicat această regulă și aici vorbim de Austria, Israel, și Franța începe să aplice acest lucru. Ideea este că la un moment dat este posibil să se ia o decizie ca valabilitatea certificatul verde să se termine. Și aici vorbim de certificatul verde european care ne permite să circulăm fără să avem probleme. Acest certificat este posibil să se ajungă să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Sunt unele țări care au luat această măsură mai devreme și au început să o aplice la intrarea în țările respective, mai ales în anumite zone”, a mai declarat șeful DSU pentrua Antena 3.

Raed Arafat a explicat de ce s-ar lua o astfel de măsură.

”Toate aceste decizii se iau pe bază științifică. De ce se ia această decizie? Nu ca să chinuiască oamenii. Se ia această decizie pentru că au apărut studii clare că cei care au doar două doze și la care a trecut un anumit timp de la momentul în care au primit cea de-a doua doză, au imunitatea scăzută mai ales față de noua variantă. Motiv pentru care se impune, dacă vor să aibă o protecție cât de cât eficientă împotriva formelor grave, împotriva infectării, atunci vor trebui să primească a treia doză. Astea sunt studiile apărute recent și toate demonstrează același lucru”, a mai explicat Arafat.

În ceea ce privește o astfel de decizie în România, Raed Arafat a declarat că autoritățile din vor stabili măsurile după analiza făcută de autoritățile sanitare și specialiștii în imunologie.

”Asta depinde de decizia pe care o iau autoritățile sanitare în baza discuțiilor la nivel european și la nivel național. Sunt oameni care urmăresc acest lucru și la Institutul Național de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății. Ce se aplică în interiorul țării se va aplica după analiza făcută de autoritățile sanitare și specialiștii în imunologie. Dar dacă studiile arată că rămâi fără imunitate, este foarte posibil să se ia decizia ca doza a treia să fie una necesară pentru recunoașterea continuității certificatului și a imunității”, a mai precizat Raed Arafat.

Comenteaza