Ţara vecină României care va imuniza anti-COVID pe oricine dorește. A renunțat la strategia de vaccinare în etape

Ţara vecină României care va imuniza anti-COVID pe oricine dorește. A renunțat la strategia de vaccinare în etape
| Foto: Balkan Insight

În timp ce în România foarte multe persoane nu reuşesc să se plainifice pe platforma de vaccinare deoarece nu sunt locuri disponiblie, vecinii României se confruntă cu o lipsă de interes pentru vaccinarea anti-COVID-19 şi au schimbat strategia de vaccinare. 

Lipsa de interes pentru vaccinarea anti-COVID-19 în rândul unei mari părţi a populaţiei bulgare a determinat guvernul de la Sofia să renunţe la strategia de vaccinare în etape şi să ofere vaccinul oricui doreşte să se vaccineze, decizie care a condus la creşterea notabilă a numărului persoanelor imunizate, relatează Agerpres.

După ce premierul Boiko Borisov a dispus vineri ca centrele de vaccinare să fie deschise pentru toată lumea, circa 33.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele trei zile, faţă de 90.000 în cele şapte săptămâni anterioare, Bulgaria ajungând acum la un procent de circa 1,7% din populaţie vaccinată, cel mai mic din Europa.

Într-un mesaj în care a anunţat renunţarea la strategia de vaccinare anti-COVID-19 în etape, premierul Bulgariei a deplâns faptul că numai circa 10% dintre persoanele care au cerut să fie vaccinate, conform etapei în care se regăseau, s-au prezentat la centrele de vaccinare la data când au fost programate.

Înaintea de a schimba strategia, Bulgaria se afla în fazele a treia şi a patra a procesului de vaccinare, respectiv vaccinarea persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, angajaţilor din domeniul securităţii şi a celor din sectoarele esenţiale.

Potrivit sondajelor, aproximativ jumătate dintre bulgari refuză vaccinarea anti-COVID-19, iar alţi circa 23% încă se mai gândesc dacă se vor vaccina. Cea mai mare cantitate de vaccin comandată de guvernul bulgar este din cel produs de AstraZeneca, 4,5 milioane de doze, faţă de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 Moderna.

Comenteaza