Aproximativ 45% din populația adultă a României a fost imunizată cu cel puțin o doză. De când vor putea face rapelul cei vaccinați cu Johnson&Johnson

Aproximativ 45% din populația adultă a României a fost imunizată cu cel puțin o doză. De când vor putea face rapelul cei vaccinați cu Johnson&Johnson

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit sămbătă despre cifrele campaniei de vaccinare în cadrul “Maratonului Informării”.

"Astăzi sunt peste 13 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate la nivel naţional, de la debutul campaniei de vaccinare, sunt peste 7,2 milioane de persoane care au primit cel puţin o doză de vaccin. Acest lucru înseamnă aproximativ 45% din populaţia adultă a României care a primit cel puţin o doză de vaccin sau peste 42% din populaţia peste 12 ani rezidentă din România.

Sunt peste 6,4 milioane de persoane care au fost vaccinate cu schemă completă şi aproape un milion de persoane care au primit deja şi doza de rapel", a spus Gheorghiţă într-o conferinţă de presă în cadrul "Maratonului Informării".

El a reamintit că începând de luni persoanele care au fost vaccinate cu serul de la compania Johnson & Johnson şi care au mai mult de şase luni de la administrare pot primi şi doza de rapel, "de primă intenţie cu un vaccin pe bază de ARN mesager", iar alternativ pot opta şi pentru cel de la Johnson & Johnson.

"Dacă menţinem ritmul actual de vaccinare, până la finalul acestui an am putea să ajungem la peste 9,5 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. Asta înseamnă peste 55% rată de vaccinare din populaţia eligibilă a României peste 12 ani, aşa încât, împreună cu persoanele care au fost infectate, care au trecut prin boală, am putea să ajungem la finalul acestui an la o imunitate de grup de peste 75%. Ne întrebăm însă, este oare suficient acest lucru în condiţiile în care varianta Delta este dominantă?

Ne permitem să creştem rata de imunitate de grup prin îmbolnăviri, prin mii şi mii de cazuri noi care vedem că în fiecare zi generează sute de decese? Ei bine, nu! Şi nu putem să nu ne uităm la exemplul celorlalte ţări europene.

Cel mai elocvent dintre ele este Portugalia, o ţară în care rata de testare este similară cu rata de testare din România (...), dar rata de acoperire vaccinală în Portugalia este de peste 90%. (...) Cele mai mari diferenţe sunt: de 5,5 ori mai multe cazuri de îmbolnăviri raportate la un milion de locuitori în fiecare zi înregistrăm în România, de 17 ori mai multe internări în secţia de terapie intensivă şi de peste 42 de ori mai multe decese înregistrăm în România, ca urmare a acestui decalaj foarte mare al ratei de acoperire vaccinală", a menţionat Gheorghiţă.

Comenteaza