Apelul medicilor: Deblocaţi posturile în sistemul medical. Medicii sunt epuizați!

Apelul medicilor: Deblocaţi posturile în sistemul medical. Medicii sunt epuizați!
| Foto: nypost.com

Colegiul Medicilor din Municipiul București face un apel către autorităţi cu privire la deblocarea posturilor în sistemul medical. Este bine că s-au făcut investiții, ca de exemplu în zona de ATI, dar ce facem cu resursa umană, întreabă medicii. 

"Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului medical. Trebuie scoase la concurs și deblocate posturile în sistemul medical românesc", atrage atenţia președintele Colegiul Medicilor din Municipiul București, Catălina Poiană.

Aceasta a transmis că „este vitală susținerea examenului de specialitate și să existe posturi pe care medicii să poată fi angajați", mai ales în această perioadă.

Anul acesta, în contextul pandemiei, examenul pentru obținerea titlului de medic specialist din luna martie nu s-a putut susține, ceea ce reprezintă o importantă problemă atât pentru medicii care și-au finalizat pregătirea în specialitate, dar şi pentru sistemul de sănătate, care are nevoie de resursă umană, potrivit unui comunicat de presă, scrie Digi24.

Conform reglementărilor, dreptul de liberă practică în România se acordă după susținerea examenului de medic specialist, medicul rezident, până la acea vreme, având un drept de practică supravegheat.

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul București consideră că trebuie să se desfășoare examenul pentru obținerea titlului de medic specialist în septembrie și imediat organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de medici acolo unde este necesar, dar si că detașarea poate fi o soluție punctuală și pe termen scurt. "Soluția viabilă, din perspectiva noastră, este deblocarea posturilor pentru medici".

"Este bine că avem echipamente. Este bine că s-au făcut investiții, ca de exemplu în zona de ATI, dar ce facem cu resursa umană din zona de ATI de exemplu? Am discutat cu colegii noștri, medici din spitale, cabinete, policlinici și ambulatorii. Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului medical", a declarat Cătălina Poiană.

Comenteaza