Alexandru Rafila: Este probabil ca 500.000 de români să fi trecut deja prin infecţia cu noul coronavirus

Alexandru Rafila: Este probabil ca 500.000 de români să fi trecut deja prin infecţia cu noul coronavirus

Este probabil ca jumătate de milion de români să fi trecut deja prin infecţia cu coronavirus, spune profesorul Alexandru Rafila. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Este probabil ca jumătate de milion de români să fi trecut deja prin infecţia cu coronavirus, spune profesorul Alexandru Rafila. Reprezentantul României la OMS a avansat ca termen jumătatea anului 2021 pentru vaccinarea în cantitate mare. 

„Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual asta nu înseamnă foarte mult: suntem undeva la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 şi 10 între numărul de cazuri diagnosticate şi numărul real de cazuri”, a spus duminică Rafila la Digi24.

Potrivit medicului, acest lucru a fost dovedit în toate ţările care şi-au încheiat studiile de seroprevalenţă: „Al nostru este în curs de desfăşurare la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 - 3% seroprevalenţă, adică persoane care au trecut prin infecţie în România".

Întrebat despre imunizarea în masă, reprezentantul României la OMS a răspuns că suntem foarte departe de acest aspect şi că nicio ţară nu se află într-o astfel de situaţie.

„La imunizare în masă ajungem când 70% din populaţie a trecut prin infecţie. Acest lucru se întâmplă în câţiva ani. Sperăm însă ca această cifră să fie obţinută prin vaccinare”, a răspuns sursa citată.

În ce priveşte posibila reinfectare a celor care au trecut deja prin boală, Rafila a declarat că răspunsurile sunt puţine, întrucât boala este cunoscută abia de 6 luni.

„Dacă încercăm să extrapolăm modelul virusurilor corona care produc infecţii banale în fiecare sezon, imunitatea este undeva între 6 şi 12 luni. Bazându-ne pe un model minimal, asta înseamnă că dacă o să facem un vaccin şi suntem protejaţi un an de zile s-ar putea opri această pandemie la nivel global şi ulterior, protejând oamenii din categoriile de risc prin vaccinare, lucrurile ar putea fi ţinute sub control.

Opinia mea este că nu putem să discutăm despre acest lucru decât peste un an de zile, la jumătatea anului viitor putem să ne gândim la administrarea în cantitate mare a unui vaccin eficient”, a mai declarat Alexandru Rafila.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza