A zecea subunitate SMURD în Cluj

A zecea subunitate SMURD în Cluj
Valoarea totală a investiţiei e de 1,3 milioane de lei. Dacă va primi acceptul Ministerului Sănătăţii, subunitatea SMURD din localitatea clujeană Corneşti va putea fi deschisă în 2014 şi va putea deservi o suprafaţă mai mare decât municipiul Craiova. Aceasta ar putea fi a 10-a subunitate SMURD din judeţul Cluj.

La ora actuală, construcţia clădirii care ar putea adăposti o subunitate SMURD, a fost ridicată în "roşu" începând din 2009 şi a costat 700.000 de lei, bani din bugetul local. Edificiul ar putea fi finalizat în 2014, dar primăria din Corneşti mai nevoie de 600.000 de lei, bani pentru finisaje, uşi şi termopane. Subunitatea locată în satul Stoiana ar deservi aproape 20.000 de locuitori. Prezent la inaugurarea subunităţii SMURD de la Mociu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Raed Arafat a explicat că există fonduri pentru crearea viitoarelor subunităţi SMURD, însă trebuie ca fiecare staţie să-şi demonstreze utilitatea şi să existe personal calificat în acest sens.

Primarul din Corneşti este decis să creeze subunitatea SMURD şi va trimite un referat Ministerului Sănătăţii (MS), în decursul săptămânii viitoare, în care să explice utilitatea deschiderii staţiei. "Am avut o discuţie cu ministrul Arafat la Mociu şi aşteaptă să-i trimit un referat, în cursul săptămânii viitoare (acesteia - n.r.). Noi am început construcţia clădirii în 2009 şi vrem s-o transformăm în subunitate SMURD. A fost gândită ca un centru medical, dar dorinţa mea e să-l transform într-o subunitate SMURD. O să fac aşa cum mi-a indicat domnul ministru şi o să-i trimit un referat în care să prezint arealul cu suprafaţa deservită de staţie. Este vorba de 9 localităţi şi aproape 20.000 de oameni. Comuna Corneşti este întinsă pe o suprafaţă de 83 de kilometri pătraţi, mai mult decât Craiova, care are 81 de kilometri", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul din Corneşti, Dorel Julean. Potrivit proiectului, clădirea are o suprafaţă de 400 de metri pătraţi şi ar putea găzdui, pe lângă subunitatea SMURD şi 4 cabinete medicale specializate. "Ne-am gândit să le deschidem în funcţie de specific şi de necesităţile oamenilor. În viitorul apropiat ne-am gândit la 2: un cabinet oftalmologic şi unul stomatologic", a explicat Julean.

Clădirea va avea şi un lift de sticlă. Proiectul, integral, costă 1,3 milioane de lei. "Mai avem nevoie de 600.000 de lei pentru finisaje, tencuieli interioare, mobilierul aferent şi autospeciale. Noi am obţinut 100.000 de euro de la Ministerul Dezvoltării pentru dotări şi în curând vom începe montarea termopanelor", a arătat primarul din Corneşti.

Raed Arafat a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, că în judeţul Cluj ar putea fi deschise şi alte subunităţi SMURD precum cea de la Mociu, finanţarea acestora fiind suportată de Banca Mondială, de Uniunea Europeană sau de guvernul elveţian. "Evoluţia sistemului este în desfăşurare, continuă. Ca şi dotare, echipamente, maşini, aici Ministerul Sănătăţii are un program multianual de dotare, deci aici nu avem problemă. Ca şi găsirea unor locaţii, să ştiţi că sunt foarte multe autorităţi locale interesate în a spijini crearea acestor substaţii. Rămâne problema majoră resursa umană, nu ca problemă, însă noi trebuie să pregătim pompierii ca personal paramedical şi, bineînţeles, că avem adecvat numărul pompierilor care e necesar. Avem echipaje mixte în Mureş spre exemplu: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a asigurat o persoană pe echipă, pe maşină, pe tură şi primăriile au asigurat celelalte două persoane pe tură. Aici există foarte multe modele de colaborare foarte binevenite în folosul cetăţeanului", a explicat Raed Arafat, pentru ZIUA de CLUJ.

Secretarul de stat a precizat că nu e vorba de un deficit de personal şi a arătat că extinderea SMURD de până acum nu s-a bazat pe angajarea de personal. "S-a folosit de personalul pompierilor care s-a pregătit şi ca personal paramedical. Numărul intervenţiilor depăşeşte 230.000 pe an a echipajelor SMURD. Asta se completează şi cu ce face serviciul de ambulanţă, dar, pentru noi, ca să deschidem echipaje noi, trebuie să ştim cine va lucra pe acest echipaj, să parcurgă cursul de pregătire şi să fie locul unde va fi înfiinţat", a spus Arafat.

Condiţiile pentru înfiinţarea unei substaţii SMURD se referă strict la echipajul necesar, la distanţe şi la nevoi. "Condiţiile se referă strict la echipajul necesar, la distanţe şi la nevoi, pentru că vrem să punem un echipaj şi vrem să vedem ce distanţe sunt, dacă, într-adevăr e nevoie de el, dacă ambulanţa are un echipaj acolo sau nu, dacă face faţă sau trebuie al doilea echipaj lângă el, dar sunt mai multe criterii pe care le luăm în considerare în acest sens", a punctat secretaruld e stat.

Pentru utilităţi, primarul din Corneşti este decis să apeleze la fondurile oferite de Banca Mondială. "Chiar dacă primim ajutor sau nu, noi vrem să deschidem centrul medical în 2014. Construcţia este fără utilităţi, nu am ştiut că pot fi suportate de Banca Mondială, printr-un program de dotare al unităţilor medicale de la ţară, dar acum ne-a spus domnul Arafat. Noi mai trebuie să finalizăm tâmplăria, sistemul de încălzire, instalaţiile şi mobilierul", a arătat Dorel Julean.

 

 

Etichete
Comenteaza